همه فعالان بازار ارزهای دیجیتال، اتریوم را به عنوان دومین ارز دیجیتال بزرگ بازار با مارکت کپ بیش از ۱۹۲ میلیارد دلار میشناسند. اما آیا میدانستید که در بازار یک ارز دیجیتال دیگر نیز وجود دارد که میتوان آن را برادر اتریوم دانست؟ اتریوم کلاسیک، نام ارز دیگری است که روزگاری با اتریوم یک پروژه واحد را تشکیل میدادند و از یک نقطه از هم جدا شدند. این دو اکنون اگرچه اهداف مشترکی دارند اما در دو مسیر جدا از هم فعالیت میکنند. اما حالا که پس از مرج اتریوم، خرید اتریوم کلاسیک نیز میان سرمایهگذاران بسیار محبوب شده، کدام بهتر است؟ اتریوم کلاسیک در برابر اتریوم، مقایسه ویژگیها و عملکرد دو بلاکچین؛ موضوعی است که میتواند چیزهای زیادی را درباره این دو پروژه روشن کند.
ارز دیجیتال اتریوم چیست؟
اتریوم یک پلتفرم بلاکچین محبوب با ارز دیجیتال بومی ETH است که از قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند. در اتریوم، توسعهدهندگان میتوانند DaPPs ها را با ارز دیجیتال اتر خریداری و از آنها برای بسیاری از موارد دیگر از جمله خدمات مالی، بازی، NFT و موارد دیگر استفاده کنند.
بلاکچین اتریوم به گونهای طراحی شده تا مقیاسپذیر، قابل برنامهریزی، ایمن و غیرمتمرکز باشد و بتوان هر فناوری را در امنیت کامل رو آن به وجود آورد و اجرا کرد. توکن این شبکه یعنی اتر نیز برای پرداخت هزینه کارهای انجام شده و پشتیبانی از بلاکچین طراحی شده است، اما شرکتکنندگان همچنین میتوانند از آن برای پرداخت کالاها و خدمات نیز از آن استفاده کنند.
اکوسیستم اتریوم
بلاکچین اتریوم در ابتدا به یک اصل به عنوان تغییرناپذیری باور داشت و برای امنیت تراکنشهای خود از مکانیزم POW یا اثبات کار استفاده میکرد. این یعنی اتریوم نیز مانند بیت کوین قابل استخراج بود و از ماینرها برای حفظ امنیت تراکنش استفاده میکرد. اما پس از تهدید جدی که برای سرمایه کاربران شبکه به وجود آمد، اتریوم برای حفظ امنیت دارایی کاربران باور خود را زیر پا گذاشت و مکانیزم خود را به POS یا اثبات سهام تغییر داد.
اکوسیستم اتریوم در طی چندین آپدیت، که آخرین آن در سال ۲۰۲۲ رخ داد به مرور به مکانیزم اثبات سهام تغییر پیدا کرد. اکنون اتریوم را با نام اتریوم ۲ میشناسیم که چندین برابر نسخه قبل مقیاس پذیر است، تراکنشهای سریعتری دارد و هزینههای گاز کمتری را نیز برای تراکنشها دریافت میکند. با خرید اتریوم از صرافی ایرانیکارت، شما نیز میتوانید به سادگی پلتفرمهای مورد نظر خود را روی این بلاکچین ایجاد کنید و اطمینان داشته باشید که روی یک شبکه پرپتانسیل سرمایهگذاری کردهاید.
نحوه پیدایش اتریوم
پلتفرم اتریوم در سال ۲۰۱۵ توسط ویتالیک بوترین(Vitalik Buterin) و جو لوبین(Joe Lubin)، راهاندازی شد. اما در واقعیت، اتریوم امروزی از سال ۲۰۱۶ به وجود آمد. زمانی که گروهی از ماینرهای شبکه کنترل قراردادهای هوشمندی را که پروژهای به نام The DAO برای سرقت بیش از ۵۰ میلیون دلار اتر استفاده می کرد، به دست آوردند. اینجا بود که گروهی از توسعهدهندگان، از جمله بوترین تصمیم گرفتند تا تغییرات اساسی در بلاکچین اتریوم ایجاد کنند. اینگونه بود که اتریوم امروزی به عنوان یک فورک از شبکه اصلی اتریوم جدا شد و راه خود را در پیش گرفت.
ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک چیست؟
اتریوم کلاسیک با ارز دیجیتال بومی ETC، یک پلتفرم ارز دیجیتال منبع باز، غیرمتمرکز و مبتنی بر بلاکچین است که قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز را اجرا میکند. اتریوم کلاسیک در واقع شاخه از اتریوم است و به عنوان پاسخی به تغییرات اتریوم در شبکه بلاکچین به وجود آمد.
اتریوم کلاسیک بر جنبههای اصلی اتریوم متمرکز باقی ماند و هدف تغییرناپذیری را که اصل بلاکچین اتریوم بود، حفظ کرد. این پلتفرم در واقع از مفهوم «کد قانون است» استفاده میکند. این یعنی قوانین و مقررات یک شبکه غیرمتمرکز تنها از طریق کد زیربنایی آن اعمال می شود.
اکوسیستم اتریوم کلاسیک
ETC روی پلتفرمی متمرکز است که در آن کاربران نمیتوانند تراکنشهای تاریخچه بلاکچین را تغییر دهند. این طراحی تضمین میکند که افراد می توانند معاملات مختلف انجام شده در بلاکچین را ردیابی کنند، در حالی که اطمینان حاصل میشود که تمام اطلاعات به نام مستعار باقی میمانند.
علاوه بر این، بلاکچین اتریوم کلاسیک همچنان مثل نسخه اصلی اتریوم همچنان از مکانیزم اثبات کار یا POW استفاده میکند. این یعنی اتریوم کلاسیک قابلیت استخراج دارد و امنیت بلاکچین آن توسط ماینرها حفظ میشود.
تاریخچه اتریوم کلاسیک
همانطور که گفتیم اتریوم توسط ویتالیک بوترین و بنیاد اتریوم طراحی شد و در سال ۲۰۱۵ راه اندازی شد. بلاکچین اتریوم به عنوان شبکهای تاسیس شد که در آن تراکنشها با استفاده از توکن اتر بومی آن (ETH) تسهیل میشد. اما پس از رویداد هک DAO بلاکچین اتریوم به دو شبکه مجزا تقسیم شد. شبکه جدیدتر نام اتریوم و اتر توکن بومی را به ارث برد و شبکه قدیمیتر به Ethereum Classic تغییر نام داد و ارز دیجیتال بومی خود را نیز ETC نامید.
تفاوت اتریوم و اتریوم کلاسیک
اگرچه اتریوم و اتریوم کلاسیک از یک نقطه کار خود را آغاز کردند اما درست پس از این که آپدیت مرج اتریوم تکمیل شد دیگر به زحمت میتوان شباهتهایی میان این دو پلتفرم پیدا کرد. حالا اتریوم کلاسیک و اتریوم در بخشهای مختلف تفاوتهای چشمگیری دارند که برخی از آنها عبارتند از:
· تغییرناپذیری: اتریوم دارای پلتفرمی است که امکان تغییر و تنظیم تراکنش های قبلی را فراهم می کند. درحالی که اتریوم کلاسیک تغییر ناپذیری را تشویق میکند و اجازه نمیدهد کاربران اطلاعات تراکنشها را تغییر دهند.
· مکانیزم استخراج: اتریوم کلاسیک از مکانیزم اثبات کار (POW) استفاده میکند و قابل استخراج است در حالی که اتریوم از مکانیزم اثبات سهام (POS) استفاده میکند و قابلیت استیک کردن دارد.
· محدودیت عرضه توکن: توکنهای ETC به میزان ۲۳۰ میلیون توکن محدود شده در حالی که توکنهای اتریوم محدودیتی برای عرضه ندارند.
اتریوم بهتر است یا اتریوم کلاسیک
اتریوم در طول سالها ثابت کرده که یکی از موفقترین و خلاقترین شبکههای بلاکچین حاضر در بازار ارزهای دیجیتال است و رتبه دوم آن در بازار نیز این موضوع را تایید میکند. علاوه بر این، اتریوم در اغلب موارد بلاکچین انتخابی توسعه دهندگان، به ویژه برای راه اندازی پلتفرمها و برنامه های غیرمتمرکز (dapps) است.
با این حال، این رشد در طول زمان مشکلات مقیاس پذیری قابل توجهی از جمله سرعت کم شبکه و هزینه های کارمزد بالا را ایجاد کرده است که برخی از چالش های اصلی اتریوم امروزی هستند. البته آپدیت مرج زمینه را برای ارتقاهای آینده فراهم کرده است که به رفع این مشکلات کمک میکند.
از سوی دیگر، اتریوم کلاسیک خود را به عنوان «بیت کوین، اما با قراردادهای هوشمند» تبلیغ می کند. Ethereum Classic اصول حاکمیت و اقتصادی بیتکوین را در بر میگیرد و در عین حال متعهد به تغییر ناپذیری است که قابلیت قرارداد هوشمند و قابلیت برنامهریزی اتریوم را نیز ارائه میدهد. هرچند که امنیت در این شبکه همچنان یک مشکل مهم است و فرآیند استخراج آن نیز چندان مطلوب محیط زیست نیست.
جمع بندی
اتریوم و اتریوم کلاسیک دو پلتفرم بلاکچین ارزهای دیجیتال هستند که کار خود را از یک نقطه آغاز کردند؛ اما پس از رویداد هک دائو، به دلیل وجود اختلاف نظر میان توسعهدهندگان دو شاخه شدند و هر شاخه مسیر جداگانهای را پیش گرفت. حالا اتریوم و اتریوم کلاسیک هر کدام تفاوتهای چشمگیری چه در نحوه استخراج و چه اصلهای اساسی دارند.