توکنهای غیرقابل تعویض یا توکنهای غیرمثلی (NFT) از سال ۲۰۲۱ با مجموعههای برجستهای مانند میمونهای کسل (BAYC) و کریپتوپانکس (CryptoPunks) مورد توجه قرار گرفتند. این توکنها معمولاً بهعنوان نمایشهای دیجیتالی هنری و کلکسیونی شناخته میشوند که در طول زمان ارزش پیدا میکنند. با این حال، با پیشرفت چشمانداز این نوع از داراییهای دیجیتال، هنرمندان، توسعه دهندگان و کلکسیونرها به فکر راههای جدید برای استفاده و کسب درآمد از ان اف تیها هستند که یکی از آنها استیکینگ NFT است.
در این مقاله از صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، میخواهیم موضوع استیکینگ NFT، نحوه عملکرد آن و نکات ضروری که هنگام استیک کردن NFTها باید در نظر بگیریم را بررسی کنیم.
استیکینگ NFT چیست؟
توکنهای NFT مانند رمزارزها، بر بستر شبکههای بلاک چین ثبت میشوند و میتوانند برای اثبات مالکیت، اصالت و ارزش هرچیز فیزیکی یا دیجیتالی از جمله آثار هنری، آواتارها، فایلهای ویدیویی و کارتهای کلکسیونی استفاده شوند.
استیکینگ (Staking) شامل قفل کردن توکنها در یک کیف پول دیجیتال برای پشتیبانی از عملیات و امنیت بلاکچین در ازای پاداش است. پلتفرمهایی که از استیکینگ پشتیبانی میکنند معمولا مکانیزم اثبات سهام (PoS) را هم اجرا میکنند.
بلاکچینها به شبکهای جهانی از تاییدکنندههای تراکنش متکی هستند تا شبکههای خود را با احراز هویت، قبل از اضافه شدن دادهها به بلاکهای جدید، ایمن کنند. این تاییدکنندهها به دلیل اختصاص منابع خود به شبکه، با ارز دیجیتال بومی یک بلاکچین پاداش دریافت میکنند.
برای بلاکچینهایی مانند بیتکوین که از مکانیزم اثبات کار (PoW) استفاده میکنند، تاییدکنندگان باید قدرت محاسباتی کامپیوترهای خود را به محاسبه این تراکنشها اختصاص دهند که به برق زیاد و سختافزار تخصصی نیاز دارد.
برای مطالعه بیشتر: الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) و نقش آن در ارزهای دیجیتال چیست؟
با توجه به اینکه مکانیسم PoS به منابع کامپیوتری کمتری برای انجام محاسبات تراکنشها و ایمنسازی نیاز دارد، استفاده از آن نسبت به مکانیسم PoW بهینهتر است. کاربرانی که میخواهند در این فرآیند شرکت کنند، باید ارز رمزنگاریشده یک بلاکچین بومی را استیک کنند. به بیان ساده، امنیت یک شبکه بلاکچین زمانی افزایش پیدا میکند که دارندگان بیشتری، ارز دیجیتال خود را به اشتراک بگذارند.
استیکینگ NFT به فرایند قفل کردن این توکنها در یک پلتفرم یا پروتکل، در ازای دریافت پاداش و سایر مزایا اشاره دارد. این فرایند به دارندگان این امکان را میدهد تا در عین حفظ مالکیت، از دارایی خود درآمد کسب کنند.
استیکینگ NFT فرصتهای جدید را برای هولدرها ایجاد میکند تا از مجموعههای NFT خود کسب درآمد کنند. دارندگان توکن میتوانند با قفل کردن ان اف تیهای خود در پروتکلهای اقتصاد غیرمتمرکز، کسب درآمد کنند و مالکیت ان اف تیهای خود را حفظ کنند.
استیک NFT درواقع مفهوم بازدهی را ایجاد میکند که در آن کاربران میتوانند با توکنهایی که در اختیار دارند، به دریافت پاداش و بازدهی بپردازند. این فرآیند درواقع سوددهی بانکی را بدون نیاز به یک واسطه، ممکن میکند.
استیکینگ NFT چگونه کار میکند؟

اگر با واریز پول در حساب پسانداز بانکی آشنا باشید، میتوانید بهراحتی مفهوم استیکینگ NFT را درک کنید. درحالیکه تفاوتهایی بین این دو وجود دارد، اصل و منطق آنها یکسان است. با قرار دادن NFT خود، اساسا آنها را در یک قرارداد هوشمند قفل کرده و از آنها بهعنوان وثیقه برای دریافت پاداش در طول دوره استیکینگ استفاده میکنید. جوایز و پاداشهای فرآیند استیکینگ بر اساس بازده درصدی سالانه (APY) و تعداد ان اف تیهای استیک شده محاسبه میشود. استیک NFT یک راه ساده برای استفاده حداکثری از سرمایهگذاریهای خود است.
با این حال، به این نکته توجه کنید که مانند ارزهای دیجیتال، نمیتوان تمام ان اف تیها را استیک کرد. قبل از شروع فرآیند استیکینگ NFT قوانین یک پلتفرم را بررسی کنید، چراکه ممکن است هر پلتفرم شرایط بهخصوص خود را داشته باشد.
۵ تا از بهترین پلتفرمهای استیکینگ NFT
برای استیک کردن توکنهای NFT، انتخاب پلتفرم مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه به بررسی ۵ پلتفرم برتر استیکینگ NFT میپردازیم:
۱. پلتفرم Binance NFT
بایننس، یکی از بزرگترین صرافیهای ارز دیجیتال جهان، امکان استیکینگ NFT را برای کاربران خود فراهم کردهاست. این پلتفرم با ارائه بازدهی جذاب و ابزارهای متنوع، گزینهای ایدهآل برای تازهکاران و حرفهایها است.
۲. پلتفرم Rarible
راریبل (Rarible) یکی از محبوبترین بازارهای NFT است که علاوه بر خرید و فروش، امکانات استیکینگ را نیز ارائه میدهد. کاربران میتوانند با استیک کردن NFTهای خود، توکن RARI دریافت کنند.
۳. پلتفرم NFTX
ان اف تی ایکس (NFTX) به کاربران امکان میدهد در ازای استیک کردن NFTهای خود، توکنهای قابل تعویض دریافت کنند. این پلتفرم برای کسانی که به دنبال نقدینگی سریعتر هستند، مناسب است.
۴. پلتفرم Axie Infinity
اکسی اینفینیتی (Axie Infinity) نه تنها یک بازی مبتنی بر بلاکچین است، بلکه امکان استیک کردن NFTهای مرتبط با بازی را نیز فراهم میکند. کاربران میتوانند از توکنهای AXS بهعنوان پاداش بهرهمند شوند.
۵. پلتفرم Splinterlands
پلتفرم اسپلینترلندز (Splinterlands) یک بازی کارتی بلاکچینی است که بازیکنان میتوانند کارتهای NFT خود را در آن استیک کرده و در ازای آن، پاداشهای مختلفی دریافت کنند. این پلتفرم برای علاقهمندان به گیمینگ بسیار جذاب است.
نحوه محاسبه پاداش استیکینگ NFT

نوع پاداشی که دارندگان NFT میتوانند برای استیک کردن مجموعه خود دریافت کنند به پلتفرم مورد استفاده و نوع آن NFT بستگی دارد. اکثر پلتفرمهایی که از استیکینگ NFT پشتیبانی میکنند، به کاربران پاداشهای روزانه یا هفتگی ارائه میدهند. جوایز استیکینگ هم معمولاً بهصورت توکن بومی یک پلتفرم صادر میشود که اغلب در صرافیها فهرست شدهاست.
برخی از پلتفرمهای استیکینگ دارای یک سازمان مستقل و غیرمتمرکز (DAO) هستند که در آن هولدرهای NFT میتوانند داراییهای خود را قفل کنند و در مورد تصمیمات آینده شبکه نظر دهند. پس از آن، نگهدارندگان NFT میتوانند علاوهبر ایفای نقشی فعال در جامعه، در مورد چگونگی پیشرفت پروژه نیز اظهارنظر کنند.
علاوه بر این، برخی از پروژهها به کاربران، ان اف تیهای رایگان هم پاداش میدهند و به آنها اجازه میدهند تا بخشی از مجموعهها را با تخفیف خریداری کنند.
آیا همه ان اف تیها قابلیت استیکینگ دارند؟
همانطور که در بالا گفتیم، همه ان اف تیها قابلیت استیکینگ ندارند. بنابراین، قبل از خرید NFT، مشخصات آن را برای استیکینگ بررسی کنید. در غیر این صورت، باید بررسی کنید که آیا این NFT بدون فرصتهای استیکینگ و درآمدزایی موقعیت خوبی برای سرمایهگذاری را به همراه دارد یا نه.
چنین اطلاعاتی را میتوانید از طریق مستندات پروژه یا با درخواست رسمی از کانال دیسکورد پروژه بررسی کنید.
مدت زمان قفل شدن NFT در استیکینگ
پروتکلهای استیکینگ NFT، بعد از شروع این فرآیند داراییهای شما را قفل میکنند. در دوره قفل شدن، داراییهای شما در معرض خطر بهخصوصی قرار نمیگیرد، ولی باید توجه داشته باشید که در این دوره نمیتوانید به NFT خود دسترسی داشته باشید. با این حال، مالکیت NFT همچنان در دست شما است.
پلتفرمهای استیکینگ NFT، معمولا قبل از شروع فرآیند، بازده NFT را نشان میدهند. برخی از آنها ممکن است بازدهیهای عجیبی را برای استیکینگ ارائه کنند، بنابراین قبل از شروع استیکینگ تحقیقات خود را راجعبه پلتفرم و شرایط استیکینگ انجام دهید.
آناستیک NFT چیست؟
آناستیک ان اف تی (Unstaking NFT) فرآیندی است که در آن کاربران میتوانند توکنهای NFT خود را که قبلاً برای استیکینگ قفل کردهاند، از حالت قفل خارج کنند و به کیف پول دیجیتال خود بازگردانند. این فرآیند معمولاً پس از پایان دوره قفلگذاری یا زمانی که کاربر قصد دارد دارایی خود را آزاد کند، انجام میشود.
وقتی شما NFT خود را استیک میکنید، بهطور موقت حق استفاده از آن را در اختیار یک پلتفرم یا قرارداد هوشمند قرار میدهید تا در ازای آن پاداش دریافت کنید. در طول این مدت، NFT قفل شده و قابل انتقال یا استفاده نیست. آناستیک کردن به معنای پایان دادن به این قرارداد موقت است، به این ترتیب که NFT از حالت قفل درآمده و به مالک اصلی بازگردانده میشود.
برای انجام آن استیک ، کاربر باید به پلتفرمی که در آن استیکینگ را انجام دادهاست، وارد شود و درخواست آناستیک را ثبت کند. این فرآیند معمولاً شامل چند مرحله ساده است: تأیید درخواست در پلتفرم و امضای تراکنش مربوطه در کیف پول دیجیتال. پس از تأیید، NFT دوباره در اختیار کاربر قرار میگیرد و میتواند آزادانه در بازار معامله شود یا برای اهداف دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
مزایای استیکینگ NFT

- اگر NFT شما واجد شرایط استیکینگ باشد و قصد نداشته باشید آن را بفروشید، استیکینگ میتواند یک فرصت عالی برای درآمدزایی باشد.
- برای جذب کاربران به پروتکلهای استیکینگ NFT، پلتفرمها معمولاً از توکنهای بومی و حاکمیتی استفاده میکنند. با جمعآوری این توکنها کاربران میتوانند درباره مسیر آینده این پلتفرم نظر بدهند. تاثیر رای و نظر شما به میزان توکنهایی که در اختیار دارید بستگی دارد.
معایب استیکینگ NFT
- کلاهبرداری، بزرگترین خطر استیکینگ NFT است. بسیاری از پلتفرمهای نامعتبر، سابقه سوءاستفاده و فرار با سرمایه کاربران را داشتهاند. بنابراین کاربران میتوانند در معرض خطر از دست دادن داراییهای خود باشند.
- بر اساس نحوه توسعه یک پروژه و مدت زمان قفل شدن پروژهها در پلتفرم، بسیاری از کاربران ممکن است موقعیتهای سود و ضرر دارایی خود را از دست بدهند.
- ارزش ان اف تیها به ارز دیجیتالی که بر پایه آن قیمتگذاری شدهاند وابسته است. حتی اگر یک NFT بتواند ارزش خود را بر حسب ارز دیجیتال حفظ کند، ممکن است نزول ارزهای دیجیتال بر قیمت این NFT تاثیر قابل توجهی بگذارند.
آیا استیکینگ NFT سرمایهگذاری خوبی است؟
پروتکلهای استیکینگ NFT هنوز در مراحل اولیه قرار دارد. باید در نظر گرفت که سرمایهگذاری با چنین شرایطی، داراییهای شما را در خطر لیکوئیدشدن قرار میدهد. از آنجایی که صنعت NFT هنوز یک اکوسیستم کامل نیست و سرمایهگذاریهای بلندمدت در این صنعت پرریسک هستند، فعالیت مستمر در آن به دقت بالایی نیاز دارد. با این حال، علاقهمندان و سرمایهگذاران میتوانند با تحقیق و تضمین از ایمنی یک پلتفرم و بررسی شرایط استیکینگ آن، از سرمایهگذاری خود درآمدزایی کنند.
سوالات پرتکرار درباره استیکینگ NFT
- NFT چیست؟
ان اف تیها قراردادهای هوشمند غیرقابل تقسیم هستند که معمولاً مبتنی بر شبکه اتریوم ساخته میشوند و از استاندارد ERC 721 استفاده میکنند. این استاندارد هر NFT را منحصربهفرد میکند.
- استیکینگ NFT چیست؟
استیکینگ شامل قفل کردن توکنها در یک کیف پول دیجیتال برای پشتیبانی از عملیات و امنیت بلاکچین در ازای پاداش است.
منبع ompfinex