لیکوئیدیتی (Liquidity) یا نقدشوندگی در فارکس چیست؟
لیکوئیدیتی (Liquidity) یکی از فاکتورهای مهم در بازارهای مالی از جمله بازار فارکس است؛ زیرا این فاکتور نشاندهنده میزان نقدشوندگی بازار بوده و تضمینی برای سودآوری معاملات کاربران بازار است.
بیشک افرادی که در بازارهای مالی فعالیت میکنند به دفعات با این اصطلاح روبهرو شدهاند؛ چراکه بررسی عناصری همچون لیکوئیدیتی به معاملهگران بازار کمک میکند قبل از ورود به یک بازار مالی؛ مانند بازار ارزهای دیجیتال یا فارکس، تصمیمگیری راحتتری داشته باشند. در ادامه این مطلب بهطور مفصل با این مفهوم آشنا میشویم.
لیکوئیدیتی (Liquidity) چیست؟
نقدشوندگی یا در زبان انگلیسی (liquidity) شاخصی اقتصادی است که در بازارهای مالی از جمله بازار فارکس به کار گرفته میشود. در بازار فارکس مفهوم نقدشوندگی در معاملات ارز و کالا استفاده میشود.
بهطورکلی نقدشوندگی به امکان تبدیل یک دارایی به پول نقد اشاره دارد؛ ازاینرو هرچه لیکوئیدیتی یک دارایی خاص بالاتر باشد دارایی مورد نظر راحتتر و سریعتر خرید و فروش میشود.
منظور از لیکوئیدیتی دارایی چیست؟
برخلاف باور عموم مردم، میزان لیکوئیدیتی دارایی با سودآوری دارایی مورد نظر ارتباطی ندارد. سودآوری یک مفهوم کاملاً متفاوت است، درحالیکه نقدشوندگی بالا سبب میشود معاملهگر با حس امنیت و اطمینان خاطر بالایی وارد معامله میشود. درنتیجه هر زمانی که بخواهد میتواند بهراحتی دارایی خود را به پول نقد تبدیل کند.
پول نقد نقدشوندهترین دارایی موجود است؛ چراکه بهراحتی میتوان پول نقد را به یک دارایی خاص تبدیل کرد؛ درنتیجه اگر بدون کسب سود یا ضرر و زیان بتوان یک دارایی را به دارایی دیگر یا پول نقد تبدیل کرد، این دارایی لیکوئیدیتی خوبی دارد. عواملی مانند سرعت انجام معاملات، راحت بودن انتقال مالکیت و ثبات بازار میتوانند بر بهبود این موضوع تأثیر مستقیم داشته باشند.
چرا liquidity مهم است؟
سرمایهگذاری و معامله داراییهایی که لیکوئیدیتی (Liquidity) بالایی داشته باشند، معاملات سودمندی به حساب میآیند؛ چراکه داراییهایی با نقدینگی بالا، در هر زمانی امکان تبدیل شدن به پول نقد را دارند. از طرفی اهمیت نقدشوندگی در زمانهای بازار ریزشی اهمیت بیشتری پیدا میکند.
در این شرایط داراییهایی که نقدشوندگی بالایی داشته باشند هنگام ریزش بازار نیز بهراحتی فروخته میشوند. این موضوع از ضرر و زیان معامله شما کم خواهد میکند.
تأمینکنندگان نقدینگی در بازار
زمانی که معاملهگران بزرگ بازار فارکس، معاملاتی با حجم بالا انجام میدهند، نقدشوندگی به وجود میآید. در بازار بزرگی همچون بازار فارکس، شرکتها، سازمانها، بانکها، هج فاند و سایر معاملهگران بزرگ بهصورت روزانه میلیاردها دلار معامله انجام داده و نقدینگی زیادی را وارد بازار میکنند.
علاوه بر این، سایر تأمینکنندگان نقدینگی مانند بروکرها و بانکهای مرکزی حجم زیادی از داراییهای خود بهصورت ارزهای مختلف ذخیره کرده و درصورت لزوم در معاملات خود استفاده میکنند. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت معاملهگران بزرگ، اصلیترین تأمینکنندگان نقدینگی در بازار فارکس هستند، اما سؤالی که مطرح میشود این است که آیا این میزان کافی است؟
جواب این سؤال منفی است. شرایطی را در نظر بگیرید که در آن تقاضا برای خرید یا فروش یک ارز یا دارایی خاص بیشتر از سایر داراییها باشد. در این شرایط حجم نقدینگی در مقایسه با تقاضای بازار کمتر بوده و این تعادل از بین میرود. در این شرایط خاص، واسطهها دارایی مورد نظر را از بانکهای بزرگ خریداری کرده و وارد بازار میکنند.
سطوح سیستم نقدینگی در بازار فارکس
اکنون که با تأمینکنندگان نقدینگی بازار فارکس آشنا شدیم، باید بدانیم سیستم لیکوئیدیتی (Liquidity) در بازار فارکس در سه سطح مختلف کار میکند که در ادامه معرفی میکنیم.
سطح اول، پایینترین سطح: معاملهگران کوچک در این سطح قرار میگیرند. معاملهگران این سطح، از بروکرها برای انجام معاملات خود استفاده میکنند.
سطح دوم، سطح متوسط: این سطح شامل بروکرها، بانکها و شرکتهای بزرگی هستند که سفارشهای معاملهگران سطح اول و بروکرهای کوچک را اجرا میکنند.
سطح سوم، بالاترین سطح: غولهای جهانی صنعت بانکی اصلیترین تأمینکنندگان نقدینگی در بازار فارکس هستند. این غولهای بانکی عبارتاند از:
- British Barclays
- Royal Bank Of Scotland
- German Deutsche Bank
- American Bank Of America
- Swiss Bank Ubs
- Jpmorgani Citigroup
تأثیر liquidity بر جهت روند بازار
در دو حالت نقدینگی بر جهت روند بازار میتواند تأثیر داشته باشد.
نقدینگی بالا: زمانی که نقدینگی بازار بالا باشد، روند حرکت قیمتها آرام است. در این شرایط در هر لحظه قیمتها تغییراتی دارند.
نقدینگی پایین: زمانی که نقدینگی بازار پایین باشد، قیمتها تحت تأثیر اخبار اقتصادی حرکت شدیدی خواهند داشت. در این شرایط اعلام تغییرات قیمتها در زمانهای خاصی انجام شده و پیشبینی حرکت قیمتها دشوار است.
عوامل تأثیرگذار بر لیکوئیتی بازار
یکی از فاکتورهای مهمی که میتواند میزان نقدینگی بازار را بهخوبی نشان دهد، حجم معاملهشده در بازار است. درنتیجه هر چه حجم در بازار بالاتر باشد، تفاوت قیمت عرضه و تقاضا کمتر میشود. همچنین عامل دیگری که بر نقدینگی بازار تأثیر دارد، ساعت باز شدن بازار در کشورهای مختلف است.
زیرا تعداد معاملات بازار در ساعتهای مختلف متفاوت بوده و این موضوع نیز بر نقدینگی و روند بازار اثرگذار است. از طرفی بهدلیل تفاوت زمانی در مناطق مختلف جهان، بازار فارکس به صورت 24 ساعته فعال است و نقدینگی در ساعات مختلف شبانهروز تغییر میکند.
براساس اطلاعات موجود، معمولاً اوج نقدینگی بازار فارکس با باز شدن بازار لندن و اروپا و همپوشانی این بازار با بازار نیویورک اتفاق میافتد. پس از آن نیز در ساعات دیگر شبانهروز نقدینگی مجدداً کاهش پیدا میکند.
نقدترین جفت ارزها
معاملهگران حرفهای بازار با هدف انجام معاملات سودده بخش عمده معاملات خود را روی جفت ارزهایی که نقدینگی بالایی متمرکز میکنند. برای شناسایی جفت ارزهایی که نقدینگی بالایی دارند باید به میزان اسپرد آنها توجه شود.
به این ترتیب هر چه اسپرد جفت ارز مورد نظر پایینتر باشد، میزان نقدینگی آن بالاتر خواهد بود. نام چهار د
جفت ارز | میزان اسپرد |
EUR USD | 0.5 تا 2 پیپ |
USD JPY | 0.5 تا 2.5 پیپ |
GBP USD | 2.5 تا 5 پیپ |
AUD USD | 2 تا 5 پیپ |
- سایر جفت ارزهای با نقدشوندگی بالا عبارتاند از: USD CHF، NZD USD، EUR GBP و EUR JPY
تفاوت نقدینگی و سودآوری
همانطور که در قسمتهای قبل نیز اشاره شد، نقدینگی با سودآوری برابر نیست و این دو مفهومی مجزا از هم دارند. در ادامه به بررسی این تفاوتهای میپردازیم:
- بهبود حاشیه مالی یک شرکت نشاندهنده سودآوری شرکت است. این بدان معناست که اگر هزینه و حاشیه مالی باهم در ارتباط هستند، یعنی هر چه هزینه بیشتر باشد، حاشیه نیز بیشتر میشود. به این ترتیب سودآوری شرکت نیز افزایش پیدا میکند.
از طرف دیگر، نقدینگی نشاندهنده توانایی شرکت در اجرای تعهدات است. این تعهدات میتوانند به یک بازه زمانی کوتاهمدت یا بلندمدت اشاره داشته باشند.
- یک شرکت سودآور، لزوماً نقدینگی بالایی ندارد. شرکتی که نقدینگی پایینی داشته باشد در خطر ورشکستگی قرار خواهد کرد؛ چراکه سرمایه در گردش فاکتور مهمی برای انجام تعهدات کوتاهمدت شرکت است.
- برای آنکه عملکرد شرکت را در یک بازه زمانی مشخص بررسی کنیم، میتوان از فاکتور سودآوری استفاده کرد، اما برای آنکه میزان سرمایه نقدی شرکت را بررسی کنیم، باید از فاکتور لیکوئیدیتی استفاده کنیم. همچنین باید توجه داشته باشید مدیریت ضعیف سرمایه در گردش شرکت، سبب ایجاد نقدینگی بیشازحد در ترازنامه خواهد شد.
- عملکرد مالی شرکت بهصورت سود و زیان و تحت عنوان سودآوری، نمایش داده میشود. در بخش داراییهای جاری ترازنامه شرکت نقدینگی شرکت قابل مشاهده است. این موارد شامل اوراق بهادار قابل فروش، هزینههای پیشپرداخت شده و موجودیها جدا از وجه نقد است.
سخن پایانی
اگر به دنبال سودآوری از بازار فارکس هستید، باید به عامل مهمی به اسم لیکوئیدیتی در فارکس توجه داشته باشید. این مفهوم به میزان نقدشوندگی بازار اشاره دارد. درواقع هرچه مقدار Liquidity بالاتر باشد، شانس شما برای تبدیل دارایی به پول نقد بیشتر است. توجه داشته باشید Liquidity به میزان سودآوری مستقیم از سرمایهگذاری اشاره ندارد و تنها خیال شما را از بابت تبدیل دارایی به پول نقد بدون هیچ چالش و دردسری راحت میکند. در این صورت، احتمال اینکه به دلیل شرایط فروش سخت دچار مشکل شوید، کمتر خواهد بود.
ترتیبی که برای خواندن مقالات مفاهیم مبتدی ارزهای دیجیتال به شما پیشنهاد میکنیم: لیکوئیدیتی (Liquidity) یا نقدشوندگی در فارکس چیست؟
اوردر بوک (Order Book) چیست و چه کاربردی دارد؟
تفاوت ارز دیجیتال و پول واقعی چیست؟
اسمارت دراپ چیست و چه کاربردی دارد؟
هرآنچه که باید درباره پیدایش ارزهای دیجیتال بدانید!
ICO و IPO چیست و چه تفاوت هایی باهم دارند؟
بررسی کامل رابطه بیت کوین با یورو
نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال به چه کسانی اطلاق می شود؟
برای محافظت از ارزهای دیجیتال چه نکاتی مهم است؟
با اصطلاحات رایج ارزهای دیجیتال آشنا شوید!
13 نکته مهم سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال که باید بدانید!
قرارداد هوشمند چگونه کار می کند؟ و در چه مواردی می توان از آن استفاده کرد؟
وایت پیپر (White Paper) چیست؟ تازه واردهای ارزهای دیجیتال بخوانند!
دلار دیجیتال چیست و چرا مهم است؟ هدیه ویژه :منبع : خانه سرمایه