چه یک معاملهگر حرفهای باشید و چه مبتدی، باید اصطلاحات مختلفی که در بازارهای مالی استفاده میشود را یاد بگیرید. یکی از این اصطلاحات، تله خرسی یا Bear Trop است. در واقع در بازار سرمایه مثل فارکس، ارز دیجیتال و… تلههای زیادی برای سرمایه گذاران احساسی وجود دارد که اگر با آنها آشنا نباشند، خیلی زود در این تلهها گیر خواهند افتاد. به همین خاطر قصد داریم در ادامه این نوشته به مفهوم تله خرسی چیست بپردازیم.
تله خرسی چیست؟
در ابتدا بهتر است بدانید به بازاری که قیمتها در آن رو به افزایش است، بازار گاوی و به بازاری که قیمتها روند کاهشی و نزولی دارد، بازار خرسی گفته میشود. در واقع در بازار خرسی انتظار کاهش قیمت و در بازار گاوی انتظار افزایش قیمت را داریم.
تله خرسی یا Bear Trop به وضعیتی گفته میشود که فروشندگان انتظار کاهش قیمت را دارند و به همین خاطر از بازار خارج میشوند. اما بازار مسیر خود را تغییر داده و روند صعودی پیدا میکند. یعنی در یک روند صعودی، حمایت شکسته شده و نزولی میشود. وقتی این شرایط مدتی ادامه پیدا میکند، عدهای برای جلوگیری از ضرر، از معاملات خارج میشوند. اما این روند ادامه پیدا نکرده و خیلی زود دوباره صعودی میشود.
به طور کلی تله خرسی به کاهش سریع قیمت در یک روند صعودی میگویند. غالبا تله خرسی قبل از برگشت به روند صعودی، برخی از حمایتها را میشکند و این مساله باعث میشود تا معاملهگران پوزیشن Short یا فروش باز کنند. اما با بازگشت قیمت، معاملهگر ضرر کرده و یک خاطره بد در ذهنش میماند.
در تله خرسی قیمتها چه رفتاری دارند؟
در Bear Trop قیمت به شدت روند کاهشی پیدا کرده و سطح حمایت را میشکند. در نتیجه معاملهگران به این باور میرسند که قیمت نزولی خواهد ماند. پس شروع به فروش دارایی میکنند. افرادی که زودتر این موضوع را تشخیص داده و دوباره وارد بازار شوند، قطعا ضرر زیادی نخواهند کرد. اما کسانی که دوباره وارد بازار نشوند، ضرر کرده و در اصطلاح گفته میشود در تله خرسی گیر کردهاند.
نکته مهمی که درباره این تله وجود دارد این است که میتواند در همه بازههای زمانی و همه بازارها مثل فارکس، سهام، شاخصها، ارزهای فیات، ارز دیجیتال و CFDها اتفاق بیفتند.
دلایل بروز تله خرسی چیست؟
دلایل مختلفی برای ظاهر شدن تله خرسی بر روی نمودار وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- همیشه خبرهای منفی و مثبت زیادی در بازار وجود دارد که هر کدام از آنها میتوانند در قیمتها تاثیر بگذارند. مثلا اگر در یک روند صعودی، اتفاق منفی رخ دهد، باعث ریزش قیمتها خواهد شد. اما امکان دارد اتفاق منفی موقتی بوده و خیلی زود برطرف شود.
- وقتی یک روند صعودی ادامهدار میشود، ترس از ریزش بازار در معاملهگران به وجود میآید. به همین خاطر عدهای شروع به فروش داراییها میکنند. در نتیجه قیمت پایین میآید. در صورتی که عدهای در آن طرف ماجرا منتظر کاهش قیمتها برای ورود به بازار هستند و بعد از ورود آنها دوباره قیمت صعودی میشود.
- در بازارهای مالی برای اینکه قیمت از یک نقطه به نقطه دیگر حرکت کند، روند ثابت و خطی ندارد. بلکه در مسیر، نوسانهای مختلفی را تجربه میکند؛ گاهی نزولی شده و گاهی صعودی میشود. پس وجود تلههای خرسی در بازار امری کاملا عادی است.
بنابراین اولین قدم برای معامله در بازارهای مالی، داشتن استراتژی و برنامه است. چرا که بازار هر لحظه امکان دارد تغییر کند.
نحوه شناسایی تله خرسی
گیر افتادن در Bear Trap میتواند ضرر مالی زیادی را برای شما ایجاد کند. اما بهتر است بدانید شاخصهایی وجود دارد که با بررسی آنها میتوانید خطر گرفتار شدن در تله خرسی را به حداقل برسانید.
حجم معاملات را بررسی کنید
Volume یا حجم بازار یکی از بهترین شاخصها برای فهمیدن Bear Trap است. معمولا تله خرسی زمانی رخ میدهد که حجم معاملات کم باشد. زیرا فروشندگان قوی نبوده و نمیتوانند روند را تغییر دهند. پس اگر در یک روند صعودی، قیمت به سرعت کاهش یافت، اولین کار بررسی Volume است. اگر مقدار آن کم بود، احتمالا روند خیلی زود برمیگردد.
واگرایی
Divergence یا واگرایی یعنی تضاد بین حرکت اندیکاتورها و قیمت. در واقع واگرایی زمانی رخ میدهد که اندیکاتورها روند صعودی را نشان میدهند ولی روند قیمت رو به کاهش است و بالعکس. برای فهمیدن واگرایی میتوانید از اندیکاتورهای MACD, RSI و Awesome Oscillator استفاده کنید. در نمودار زیر میتوانید یک نمونه از واگرایی را مشاهده کنید.
حال اگر در یک روند صعودی واگرایی اتفاق افتاد، به احتمال زیاد روند موقتی بوده و اگر در آن زمان دارایی خود را بفروشید در تله خرسی گیر خواهید افتاد.
استفاده از سطوح فیبوناچی
اگر متوجه تغییر روند در بازار شدید، بهتر است سطوح فیبوناچی را روی نمودار اعمال کنید. تغییر روند تنها زمانی تایید میشود که قیمت، سطوح اصلی فیبوناچی را شکسته باشد. وگرنه امکان دارد تله خرسی باشد.
بررسی اخبار
اخبار تاثیر زیادی بر روی احساسات افراد مبتدی در بازار داشته و میتواند منجر به تصمیمات اشتباه شود. برخی افراد و سازمانها با انتشار اخبار منفی، تلههای خرسی یا گاوی را در بازار ایجاد میکنند. به همین خاطر بهتر است قبل از فروش دارایی، حجم معاملات، سطوح فیبوناچی و واگرایی را بررسی نمایید.
استفاده از حد ضرر یا Stop Loss
بخشی مهمی از استراتژیهای معاملاتی را حد ضرر تشکیل میدهد. هر چقدر هم معاملهگر حرفهای باشید، بازهم امکان اشتباه وجود دارد. چرا که بازار با عرضه و تقاضا بوده و هر خبر و اتفاقی میتواند روی آن تاثیر بگذارد.
پس با قرار دادن حد ضرر میتوانید از ضررهای بیشتر جلوگیری کرده و بخش بزرگی از سرمایه خود را حفظ کنید. با اینکار حتی اگر در تله خرسی نیز گیر افتاده باشید، ضرر زیادی نخواهید کرد.
هیجانی عمل نکنید!
یکی از مسائل مهمی که در بازارهای مالی باید آن را یاد بگیرید، روانشناسی معاملهگری است. روانشناسی معاملهگری به ما کمک میکند تا تصمیمهای هیجانی نگرفته و بر اساس احساسات وارد معاملهای نشویم. در واقع برای موفقیت در این بازارها باید با استراتژی تصمیم بگیریم نه با احساسات.
چگونه تله خرسی را شناسایی و از آن دوری کنیم؟
به عنوان یک پیشنهاد دشوار برای معامله گران تازه کار، تله خرسی را میتوان با استفاده از ابزارهای نموداری موجود در اکثر پلتفرمهای معاملاتی تشخیص داد و نیاز به احتیاط دارد.
در بیشتر موارد، شناسایی تله خرسی نیازمند استفاده از شاخصهای معاملاتی و ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند RSI، سطوح فیبوناچی و شاخصهای حجم است و احتمالاً تایید میکنند که آیا روند معکوس پس از یک دوره حرکت صعودی ثابت، قیمت واقعی است یا خیر.
هر روند نزولی باید با حجم معاملات بالا هدایت شود تا احتمال ایجاد تله خرسی رد شود. به طور کلی، ترکیبی از عوامل، از جمله تغییر قیمت درست زیر سطح حمایت کلیدی، شکست در بسته شدن به زیر سطوح بحرانی فیبوناچی و حجم پایین، نشانههایی از شکلگیری تله خرسی هستند.
برای سرمایهگذاران کم ریسک، بهتر است از معامله در حین برگشتهای ناگهانی و بیدلیل قیمت خودداری کنند، مگر اینکه اقدام قیمت و حجم، بازگشت روند به زیر سطح حمایت مهم را تأیید کند.
منطقی است که در چنین مواقعی ذخایر ارزهای دیجیتال را حفظ کنیم و از فروش خودداری کنیم، مگر اینکه قیمتها از قیمت اولیه خرید یا سطح توقف ضرر عبور کرده باشند. درک اینکه چگونه ارزهای دیجیتال و کل بازار کریپتو به اخبار، احساسات یا حتی روانشناسی جمعیت واکنش نشان میدهند مفید است.
انجام این کار میتواند بسیار دشوارتر از آن چیزی باشد که به نظر میرسد، به خصوص زمانی که یکی از عوامل نوسانات بالای مرتبط با اکثر ارزهای دیجیتال در تجارت امروز باشد.
از سوی دیگر، اگر میخواهید از بازگشت حرکت سود ببرید، بهتر است به جای فروش کوتاه یا تبدیل شدن به یک فروشنده طولانی در ارز دیجیتال زیربنایی، وارد گزینه فروش شوید. این موضوع به این دلیل است که اگر ارز دیجیتال روند صعودی خود را از سر بگیرد، کوتاهفروشی یا فروش تماسی میتواند معاملهگر را در معرض خطر نامحدودی قرار دهد که در صورت انتخاب موقعیت فروش صدق نمیکند.
برای سرمایه گذاران بلندمدت که به دنبال سود بدون ریسک بالا هستند، بهتر است در طول یک تله خرس به طور کلی از معامله دوری کنند.
نتیجه گیری
تله خرسی همواره در بازار وجود دارد و یکی از شایعترین مشکلات معاملهگران دقیقا همین موضوع است. اما اگر استراتژی مناسبی برای معاملات خود داشته و از آن پیروی کنید، در اکثر مواقع موفق خواهید بود. البته بهتر است بدانید همیشه نباید انتظار سود از بازار داشته باشید، چرا که گاهی همه چیز بر خلاف خواسته شما پیش میرود. اما میتوانید با مدیریت سرمایه و ریسک، سود بیشتری به دست آورید.
در این نوشته سعی کردیم اطلاعات کاملی را نسبت به تله خرسی (Bear Trap) در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. در صورتی که در این رابطه سوال یا نظری داشتید، میتوانید آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
Originally posted 2023-04-10 22:30:33.
The post تله خرسی چیست و چطور میتوان آن را شناسایی کرد؟ appeared first on بیتمینو.