رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین: ماینینگ قانونی در کشور رو به پایان است
علی بابکنیا، رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین گفت: ماینینگ قانونی در کشور رو به پایان است و بهدلیل مشکلات تامین انرژی، نبود ثبات و وحدت رویه، سرمایهگذاری جدید در حوزه قانونی این صنعت وجود ندارد.
به گزارش پیوست، علی بابکنیا، رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین با اشاره به نبود امکان تامین برق صنعت ماینینگ گفت: صنعت ماینینگ باتوجه به نرخهایی که برایش تعیین شده است، امکان تامین برق بهصورت مستقیم را ندارد. زیرا طبق قیمتهایی که برای برق و گاز تعیین کردهاند، ماینیگ باید با استفاده از بازارهای ثانوی و موازی، انرژی مورد نیاز خود را تعیین کند.
گفته میشود از تیر ۱۴۰۲، بازار در تابلوی سبز کار خود را آغاز کرده است و از شهریور، متقاضیان صنعت ماینیگ بهسمت استفاده از برق تابلوی سبز آمدند.
بابکنبا با اشاره به مزایای تابلوی سبز گفت: مزایای تابلوی سبز این است که مشمول محدودیتها، کمبود برق و خاموشی دستوری نمیشود و متقاضیان میتوانند بهصورت پایدار از برقی که خریداری میکنند استفاده کنند.
او با تاکید بر معایب آن ادامه داد: به دلیل اینکه قیمت برق در تابلوی سبز ثبات ندارد و دامنه نوسانات وسیعی دارد، برنامهریزی را سخت میکند. مثلا در یک ماه برق میانگین هزار و ۳۰۰ تومان به ازای هر کیلووات معامله میشد که در یک ماه به ۳ هزار و ۳۰۰ رسید و الان حدود ۲ هزار و ۳۰۰ تومان است.
رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین درباره این محدودیتها ادامه داد: برای استفاده از تابلوی سبز محدودیتهایی وجود داشت، مدیریت شبکه باید اجازه دسترسی انشعابات زیر یک مگاوات برای بهرهبردای و استفاده از تابلوی سبز را فراهم میکرد که تاخیر و کارشکنی زیاد از سمت سازمان مدیریت شبکه اتفاق افتاد اما اخیرا موفق شدیم نامهای از توانیر بگیریم که این ممنوعیت را هم برطرف کنیم و از الان به بعد طیف بیشتری از متقاضیان صنعت ماینینگ میتوانند از این صنعت استفاده کنند.
به گفته بابکنیا، یکسری محدودیتها مثل اجازه یا دسترسی ندادن به متقاضیان برق زیر یک مگاوات در تابلوی سبز که ناشی از یک تفسیر غلط در بدنه توانیر بود، هم وجود دارد. او گفت: در قوانین بالادستی این موضوع وجود دارد که کلیه انشعابات استخراج رمزارز میتواند از سازوکار بورس و انرژی استفاده کند. اما توانیر روی این موضوع تفسیر بهشخص میکند و به دلیل نداشتن تخصص کافی از جانب کارشناسان این حوزه، ما شاهد چهار ماه تاخیر برای انشعابات زیر یک مگاوات بودیم. اگر این موانع نبود الان متقضیان و انشعابات بیشتری را داشتیم.
بابکنیا توضیح داد که یکی از مشکلات اصلی صنعت استخراج، نبودن برنامه و سازوکاری برای بعد از استخراج است. یعنی بعد از وصول درآمد ماینرها دچار ابهام هستند. دو مصوبه هیات وزیران در دولت قبلی و دو مصوبه هیات وزیران در دولت جدید، بانک مرکزی و وزرات صمت را مسئول این کردند که بتوانند درآمدهای ارزی این حوزه را جمعآوری کنند و به مزیتهایی مثل معافیتهای مالیاتی و تخفیفات انرژی، برای افرادی که درآمدهای ارزی خود را وارد چرخه اقتصادی کشور میکنند، تبدیل کنند. اما تا الان گام عملیاتی از جانب بانک مرکزی برداشته نشده است و همچنان فعالان این حوزه با بلاتکلیفی مواجه هستند که درآمدهای خودشان را چگونه وارد چرخه اقتصادی کشور کنند.
در نهایت بابکینا با اشاره به نکات مثبت تابلوی سبز گفت: تابلوی سبز فرایند خوبی را طی کرده است و تعداد متقاضیانی که در این چند ماه ورود کردهاند و برق خود را از این تابلو تامین کردهاند، بیشتر شده است. این موضوع نشاندهنده این است که فرهنگ استفاده از بورس در حوزه انرژی، درحال جا افتادن است و مشکلاتی که در تابلوی انرژی بود، در تابلوی سبز نیست و دخالتهای توانیر و وزرات نیرو در این تابلو وجود ندارد.