رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین: مدل خودتنظیمگری نهایی شده و منتظر نظر پلیس فتا و ناجا هستیم
رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین گفت الزامات خود تنظیمگری توسط سه نهاد فعال در این حوزه نوشته و برای تایید نهایی برای پلیس فتا و ناجا ارسال شده است، هم اکنون منتظر نظر نهایی آنها هستیم تا بتوانیم این مدل تنظیمگری را اجرایی کنیم.
به گزارش پیوست، مرتضی موذنی، رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین گفت: اولین نامه خودتنظیمگری از سازمان مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بود. الان حدود یک ماه است که این الزامات تکمیل شده و سه تشکل نظر واحد دارند اما بنابه دلایلی از سمت فتا و ناجا مسئله داریم. در جلسات دنبال این هستیم تا مدل خود تنظیم گری تایید شود و به بخش عملیاتی برسد و اگر جایی از آن مشکل وجود داشت دوباره تغییر دهیم، اما تا الان تایید نشده است. الزامات فعالیت کسبوکارها توسط سه تشکل نوشته و به نهادهای حاکمیتی مثل پلیس فتا، فراجا و غیره ارجاع داده شده است.
او درباره نتیجه الزامات خودتنظیمگری گفت: نتایج جلسات مشخص نیست و منتظر خبر نهادهای ذیصلاح هستیم. در این بندها هیچ موضوع محرمانهای وجود ندارد. مثلا یکی از بندها این است که در زمینه تبادل کسی نمیتواند حقیقی کار کند، بلکه باید در قالب شخصیت حقوقی ثبت شده کارش را انجام دهد. کسبوکار میتواند از طریق سازمان نصر، انجمن فینتک و انجمن بلاکچین فرایند را پیش ببرد.
او درباره چند بند الزامات خودتنظیمگری ادامه داد: طبق یکی از بندها کسبوکار موظف است، لاگهای دسترسی به کیف پول را نگه دارد. این بند خوبی است زیرا کسبوکار مجبور است، نیروی حرفهای بهکارگیرد و سیستم کدنویسی را تقویت کند و درنتیجه امنیت افزایش پیدا میکند. بند دیگر این است که کسبوکار موظف است چکهای امنیتی دورهای انجام دهد. این موارد جدید و هزینهبر هستند اما برای کسبوکار آنلاین واجب است.
او با اشاره به تفاوت بخش خصوصی و دولتی گفت: متاسفانه بخش حاکمیتی و بخش دولتی یک دهم پویایی بخش خصوص را ندارد. ما سنگینترین مکاتبات را که نیازمند سند و مدرک است را ظرف ۷۲ ساعت انجام میدهیم. اگر همین مکاتبات در لایه دولتی انجام شود، حداقل ۴ تا ۶ ماه زمان میبرد. این روند باید اصلاح شود. تحصیلکردهها و جوانان فعال این حوزه زیاد هستند. ما درباره نیروی انسانی در زمینه بلاکچین و فناوری نوین دچار بحران هستیم و این بحران در سطح ملی است.
رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین درباره خودتنظیمگری گفت: خود تنظیمگری در ظاهر خیلی خوب به نظر میرسد، یعنی بهنظر میرسد خود افراد یکسری مسائل را تنظیم و رعایت میکند. درحالی که خود تنظیمگری موضوع سختی است و به سابقه کار تیمی خیلی کم در ایران برمیگردد. یکسری الزامتی برای کسبوکارها نوشتیم. این الزامات براساس الزامات فتا بود. برخی الزامات فتا اجرایی نبود. ما سعی کردیم سند را به صورت درست و قابل اجرا بنویسیم و بخشی از آن را که سبب رانت میشود و فضای بازار را کوچک میکند، حذف کردیم.
موذنی درباره هدف انجمن بلاکچین توضیح داد: انجمن بلاکچین اصلا دنبال کوچک کردن کسبوکارها نیست، برعکس کسبوکارهای دیگر که شاید بهنفعشان باشد که دایرهشان بسته شود، در زمینه تبادل، ماینینگ و به صورت کلی رمزارز، اگر فضا بسته باشد و کسبوکار تازهای وارد نشود کل اکوسیستم صدمه میبیند و این صدمه در بلندمدت به یک چالش در سطح ملی تبدیل خواهد شد.