تاریخ : پنج شنبه, ۱۳ اردیبهشت , ۱۴۰۳ Thursday, 2 May , 2024
0

لورس :NFTFI چیست؟ آشنایی کامل و ۰ تا ۱۰۰ با NFTFI

  • کد خبر : 2608929
  • ۱۵ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۶
لورس :NFTFI چیست؟ آشنایی کامل و ۰ تا ۱۰۰ با NFTFI
به گزارش سایت اخبار ارزهای دیجیتال لورس :

NFTFI چیست؟ آشنایی کامل و ۰ تا ۱۰۰ با NFTFI NFTFI چیست و چه کاربردی دارد؟ با اینکه ممکن است نام امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکن‌های غیر قابل تعویض (NFT) زیاد شنیده باشید اما این موارد، حوزه‌های نوظهوری در صنعت ارزهای دیجیتال هستند که توانسته‌اند رشد چشمگیری داشته باشند. یکی از مهم‌ترین دلایل این اتفاق، درآمدزایی بالای آن‌هاست. اگرچه در سال گذشته به‌دلیل رکود عمومی در بازار ارزهای دیجیتال، شتاب پیشرفت در این دو حوزه تا حدودی کاهش یافته است، ب اینحال، تاریخچه ارزهای دیجیتال، نشان می‌دهد که وضعیت همیشه بدین شکل نخواهد بود.
ادغام DeFi با توکن‌های غیر قابل تعویض، فرآیند اقتصادی کاملاً جدیدی، برای این فناوری‌های نوظهور ایجاد کرده است؛ نوآوری‌های مرتبط با افزایش استفاده از NFT ها.
به همین دلیل قصد داریم تا در این مقاله درباره این سیستم جدید، یعنی وام‌دهی براساس NFT صحبت کرده و شما را به طور کامل با بازار و پلتفرم جدیدی در این حوزه به نام NFTFI آشنا کنیم؛ اگر در بازارهای مالی فعالیت دارید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
NFTFI چیست؟ NFTFI، بازار وام‌دهی همتا به همتا (P2P) است که در ..

فهرست مطالب

به گزارش مجله خبری ارزهای دیجیتال لورس :

NFTFI چیست؟ آشنایی کامل و ۰ تا ۱۰۰ با NFTFI

NFTFI چیست و چه کاربردی دارد؟ با اینکه ممکن است نام امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکن‌های غیر قابل تعویض (NFT) زیاد شنیده باشید اما این موارد، حوزه‌های نوظهوری در صنعت ارزهای دیجیتال هستند که توانسته‌اند رشد چشمگیری داشته باشند. یکی از مهم‌ترین دلایل این اتفاق، درآمدزایی بالای آن‌هاست. اگرچه در سال گذشته به‌دلیل رکود عمومی در بازار ارزهای دیجیتال، شتاب پیشرفت در این دو حوزه تا حدودی کاهش یافته است، ب اینحال، تاریخچه ارزهای دیجیتال، نشان می‌دهد که وضعیت همیشه بدین شکل نخواهد بود.

ادغام DeFi با توکن‌های غیر قابل تعویض، فرآیند اقتصادی کاملاً جدیدی، برای این فناوری‌های نوظهور ایجاد کرده است؛ نوآوری‌های مرتبط با افزایش استفاده از NFT ها.

به همین دلیل قصد داریم تا در این مقاله درباره این سیستم جدید، یعنی وام‌دهی براساس NFT صحبت کرده و شما را به طور کامل با بازار و پلتفرم جدیدی در این حوزه به نام NFTFI آشنا کنیم؛ اگر در بازارهای مالی فعالیت دارید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

NFTFI چیست؟

NFTFI، بازار وام‌دهی همتا به همتا (P2P) است که در آن، کاربران توکن‌های همتا به همتا را به اشتراک گذاشته و در ازای آن، وام دریافت می‌کنند. در مقابل نیز می‌توانند نقش وام‌دهنده را بر عهده گرفته و توکن‌های دیگران را به‌عنوان وثیقه بپذیرند تا بازپرداخت وام‌های اعطایی را تضمین کنند.

به زبانی ساده‌تر، وام‌دهی در NFTFI به معنای تأمین نقدینگی برای سایر کاربران یا وام‌گیرندگان است. براساس یک قرارداد، وام‌دهنده وامی در قالب ارز دیجیتال Rapid Ethereum (wETH) را به وام‌گیرنده می‌دهد تا آن‌ را با سایر ارزهای دیجیتال مبادله کند. همچنین وام‌دهنده، ارزش وام، سود و دوره بازپرداخت را تعیین می‌کند؛ بنابراین مسئولیت کامل خطرات ناشی از وام، بر عهده او خواهد بود.

مفهوم NFTFI

تاریخچه NFTFI

این بازار را Stephen Young در فوریه ۲۰۲۰ ایجاد کرد و از ابتدای تأسیس این پلتفرم، مدیرعامل پروژه بود. در همان ابتدا، این شرکت نوپا موفق شد ۸۹۰۰۰۰ دلار کمک مالی جمع‌آوری کند. در این مدت، برترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر در فضای NFT و DeFi مانند Coinfund، OneKX، Collab+Currency، Maven 11 و The LAO به‌عنوان سرمایه‌گذاران استراتژیک وارد این حوزه شدند.

بخوانید  حفظ سرمایه ریالی با خرید تتر

برخی دیگر از خالقان و مجموعه‌داران برجسته در فضای NFT و DeFi که در این سرمایه‌گذاری شرکت کردند، عبارت‌اند از:

  • مدیرعامل Dapper Labs
  • خالق NBA Top Shot and Cryptokitties
  • سباستین بورگت، مدیرعامل The Sandbox
  • جاناتان
  • گابلر
  • اندرو استاینوالد
  • روبرتو سرزیا

همه چیز درباره وام‌دهی NFT ها

ان اف تی‌ها مالکیت طیف وسیعی از دارایی‌های دنیای واقعی و دیجیتال، از زمین و املاک مجازی گرفته تا کارت‌های تجاری و هنرهای دیجیتال و آواتارها را نشان می‌دهند. هر NFT یک شناسه دیجیتال منحصربه‌فرد دارد که کپی کردن از آن غیرممکن است. از این شناسه می‌توان برای تأیید آسان صحت NFT مرتبط در بلاک چین استفاده کرد.

مهم‌ترین ویژگی آن‌ها، تغییرپذیر بودن یا ناهمگونی آن‌هاست؛ یعنی از هرکدام این توکن‌ها، تنها یک عدد وجود دارد که هرکدام، ارزش منحصربه‌فرد خود را دارند؛ در نتیجه، ارزهای دیجیتال را نمی‌توان تعویض کرد، بلکه تنها می‌توان آن‌ها را تقسیم کرد؛ یعنی سرمایه‌گذاران، مجبور نیستند کل واحد بیت کوین را بخرند، اما می‌توانند بخشی از آن را تهیه کنند.

تغییرناپذیری NFT ها برای ایجاد دارایی‌های منحصربه‌فرد بسیار مفید است؛ اما در عین حال کاستی‌هایی نیز وجود دارد. یکی از معایب بزرگ ان اف تی‌ها، این است که برخلاف ارزهای دیجیتال، نمی‌توان آن‌ها را برای کسب سود استفاده کرد؛ بنابراین تنها راه برای سرمایه‌گذاران، به‌منظور استفاده از NFT این است که وقتی قیمت آن افزایش یافت آن را بفروشند. این موضوع سبب شده است نقدینگی توکن‌های غیر قابل تعویض به‌شدت کاهش یابد.

وام‌دهی NFT

وام‌دهی NFT ها چه کاربردی دارد؟

همان‌طور که گفتیم ان اف تی‌ها را نمی‌توان ترید کرد؛ در نتیجه، نقدینگی در این حوزه، به‌شدت کم است. اینجا جایی است که وام‌های NFT وارد می‌شوند. وام‌دهی با پشتوانه NFT و NFT هایی که پروتکل‌های مالی غیرمتمرکز فعال می‌کنند، راه‌حلی برای کمبود نقدینگی در این نوع دارایی‌ها هستند.

این نوآوری، به دارندگان NFT کمک می‌کند توکن‌های خود را برای دریافت اعتبار، به شکل ارز دیجیتال یا ارز فیات تعهد کنند. سپس وام‌گیرندگان می‌توانند از این وام برای خرید NFT های بیشتر، خرید ارزهای دیجیتال، تبدیل آن‌ها به پول فیات یا خرید دارایی‌های دیجیتالی استفاده کرده و آن را برای کسب سود در DeFi سرمایه‌گذاری کنند.

نرم‌افزارهای زیادی در دنیای DeFi وجود دارد که کاربران می‌توانند بدون واسطه یک موسسه یا بانک مرکزی برای وام، اجاره، سرمایه‌گذاری و معاملات حاشیه‌ای استفاده کنند. دارندگان نیز می‌توانند با استفاده از وام‌های NFT، از تمامی این خدمات بهره‌مند شده و نیازی به استراتژی‌های سنتی خرید یا نگهداری یا فروش نخواهد داشت.

قراردادهای هوشمند، محرک وام‌دهی DeFi

عاملی که وام‌دهی DeFi را فعال می‌کند، قراردادهای هوشمندی است که راه‌حل‌های وام‌دهی شفاف، باز و خودکار را بدون نیاز به تنظیم‌کننده ایجاد کرده‌اند. این قراردادها، وظایف از پیش تعریف شده را انجام می‌دهند. در نتیجه، کاربران می‌توانند به‌راحتی از طریق رابط کاربری ساده، به این عملکردها دسترسی داشته باشند.

بخوانید  بیت‌کوین وارد فاز جدیدی شد

با این حال، قراردادهای هوشمند موجود در DeFi، عاری از نقص و اشکال نبوده و این بازار نیز با مجموعه‌ای از خطرات روبه‌روست؛ برای مثال، حملات وام سریع (Flash loan)، یکی از رایج‌ترین ریسک‌ها در این بازار است. این حمله به گونه‌ای انجام می‌شود که مهاجمان با سوء‌استفاده از قوانین پروتکل، وام کلانی می‌گیرند که باعث از بین رفتن تعادل توکن‌ها در یک استخر شده و موجب کاهش قیمت توکن مورد نظر می‌شوند.

درنتیجه، با خرید همان توکن، با قیمت بسیار ارزان‌تر، وام را پس داده و سود حاصل از تفاوت قیمت را به جیب می‌زنند. با وجود این، وام‌دهی NFT صنعتی در حال رشد است که راه خود را به بازارهای رایج ارزهای دیجیتال، باز می‌کند.

درست است که اکوسیستم ان اف تی هنوز نوپاست و ارزش بازار قابل‌توجهی ندارد، اما گسترش کاربردهای آن در وام و سرمایه‌گذاری و مالکیت مشترک، می‌تواند تا حد زیادی از رشد این صنعت حمایت کند.

قراردادهای هوشمند

مکانیسم NFTFI چیست؟

در این پلتفرم، دارندگان توکن‌های ان اف تی، می‌توانند بدون واسطه وام گرفته و شرایط خود را تعیین کنند. ارزش این وام‌ها، معمولاً ۵۰٪ ارزش اوراق بهادار NFT بوده و نرخ بهره، بسته به محبوبیت NFT مورد نظر می‌تواند از ۲۰ تا ۸۰٪ متغیر باشد.

برتری پروتکل‌های DeFi با توجه به مؤسسات مالی سنتی در سادگی، شفافیت و سرعت آن‌ها نهفته است. در دنیای دیفای، نیازی به اعتبارسنجی و تعیین اعتبار و احراز هویت نیست. همچنین نیازی نیست روزها و هفته‌ها منتظر بمانید تا در نهایت، درخواست وام بررسی شود.

در پلتفرم‌های DeFi، کاربران کنترل کاملی بر ثروت خود دارند. دارایی‌هایی که به‌عنوان وثیقه استفاده می‌شود، به قراردادی هوشمند ارسال شده و به‌عنوان شخص ثالث عمل می‌کند؛در نهایت اما عملکرد بی‌طرفی داشته و به‌طور خودکار، فرایند وام و استقراض را تسهیل خواهد کرد.

وام‌دهندگان، ارزش منصفانه یک NFT تضمین‌شده را با بررسی عملکرد، تاریخچه معاملات و قیمت کف NFT های مشابه تعیین می‌کنند. اگر دو طرف معامله، یعنی وام‌دهنده و وام‌گیرنده توافق کنند، NFT از کیف پول وام‌گیرنده به حسابی امانی منتقل می‌شود و قرارداد هوشمند وام در اختیار وام‌گیرنده قرار می‌گیرد.

به نظر می‌رسد این فرایند در تئوری بسیار ساده است. البته باید توجه داشته باشید که این بازار خالی از ریسک نیست. اگر وام‌دهنده، نتواند وام و بهره آن را در تاریخ سررسید بازپرداخت کند، NFT تضمین‌شده به مالکیت وام‌دهنده درمی‌آید. ناگفته نماند گاهی اوقات، وام‌دهندگان پروژه‌های جدید NFT را به‌دلیل نوسان قیمت‌ها به‌عنوان وثیقه نمی‌پذیرند؛ زیرا ممکن است تقاضایی برای این NFT در بازار وجود نداشته باشد.

NFTFI چگونه کار می‌کند؟

در این پلتفرم، وام‌گیرندگان می‌توانند توکن‌های استاندارد ERC-721 یا NFT ها را تعهد کنند. سایر کاربران نیز درصورت تمایل، می‌توانند وام را تضمین کنند. هنگامی که وام‌گیرنده وام را می‌پذیرد، وام به شکل Rapid Ethereum (wETH) یا Dai (DAI) به کیف پول او واریز می‌شود.

بخوانید  آلمان هم به لیست مخالفان ورلد کوین پیوست

در عین حال، دارایی‌های NFT در قرارداد هوشمند NFTFI، تا زمانی که وام‌دهنده مبلغ را بازپرداخت نکند، مسدود می‌شود. اگر وام‌گیرنده، وام را در تاریخ سررسید بازپرداخت نکند، NFT به وام‌دهنده حواله می‌شود. حتما به این نکته توجه داشته باشید که این نوع وام، وام بدون رجوع است.

درواقع، اگر وام‌گیرنده قادر به بازپرداخت وام نباشد، وام‌دهنده تنها حق مالکیت وثیقه را داشته و ادعای دیگری نمی‌تواند داشته باشد؛ درنتیجه، وام‌دهنده این خطر را می‌پذیرد که هنگام سررسید وام، ارزش وثیقه NFT ممکن است کمتر از کل مبلغ وام باشد و در نتیجه وام‌دهنده قادر به بازپرداخت وام نباشد.

روش کار NFTFI

شرایط وام‌دهی NFTFI

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، این بازار، بازاری همتا به همتاست؛ یعنی تمام شرایط وام، اعم از ارزش وام، نرخ بهره، نسبت وام به ارزش و مدت بازپرداخت را وام‌دهنده تعیین کرده و وام‌گیرنده با آن‌ها موافقت می‌کند. در نتیجه، اگر هریک از طرفین شرایط را نپذیرند، این فرایند کنسل خواهد شد.

به‌طورکلی، هریک از طرفین، به‌طور کامل بر ریسک خود نظارت دارند؛ بنابراین، وام‌دهندگان باید ابتدا NFT تضمین‌شده را بررسی کنند؛ زیرا اگر وام‌دهنده قادر به بازپرداخت آن نباشد، باید این NFT ها را به‌سرعت بفروشد. از این‌رو، اگر شخصی به‌طور کامل با توکن‌های ان اف تی آشنا نباشد، این پروسه به خطری بزرگ برای او تبدیل خواهد شد.

از سوی دیگر، وام‌گیرندگان نیز باید قبل از درخواست وام، کامل تحقیق کنند. نوسانات قیمت در بازار ارزهای دیجیتال، همیشه باید در نظر گرفته شود. قیمت ارز دیجیتال وام گرفته شده در بازپرداخت می‌تواند بسیار بالاتر از زمان دریافت وام باشد. همچنین شرایط وام‌دهنده از جمله نرخ سود از جمله نکاتی است که برای ریسک‌های ناشی از آن باید در نظر گرفته شود.

وام‌دهندگان می‌توانند شرایط اعتباری را برای هر NFT که می‌خواهند وام دهند تعیین کنند. مدت بازپرداخت وام معمولاً ۷، ۱۴، ۳۰ و ۹۰ روز است.

کارمزد وام NFTFI

این پلتفرم هیچ هزینه‌ای از وام‌گیرنده دریافت نمی‌کند. تنها کارمزدی که به پلتفرم تعلق می‌گیرد، ۵ درصد سود است که پس از انجام موفق معامله به وام‌دهنده پرداخت می‌شود. پلتفرم NFTFI قبلاً اعلام کرده بود که با افزایش حجم تراکنش‌ها و افزایش تعداد کاربران، این کارمزد در آینده کاهش خواهد یافت.

فعالیت‌ها روی پلتفرم NFTFI، همواره در حال افزایش است؛ به‌خصوص که استقبال از هنر دیجیتال بیشتر شده و به‌تازگی پلتفرم‌های زیادی رد این زمینه، راه‌اندازی شده‌اند که دنیای DeFi و سایر توکن‌ها را ادغام می‌کنند. اینکه آیا NFTFi در پیشی گرفتن از سبک قدیمی DeFi وام‌دهی با استیبل کوین‌ها موفق خواهد بود یا خیر، قابل پیش‌بینی نبوده و باید منتظر باشیم و ببینم بازار چه واکنشی از خود نشان می‌دهد.

کارمزد وام

استراتژی‌های وام‌دهی در NFTFI

به طور کلی، کاربران مختلف، استراتژی‌های گوناگونی برای بهره‌مندی از وام‌های NFT دارند. سه مورد از اصلی‌ترین این موارد عبارتند از:

۱٫ وام دادن برای سود

یکی از مهم‌ترین راهبردها، قرض دادن به دیگران برای کسب سود است. این استراتژی با استراتژی‌های دیگر در DeFi رقابت می‌کند؛ مانند تأمین نقدینگی در استخرهایی مانند Uniswap.

بخوانید  سختی شبکه بیت کوین به اوج رسید

با وام‌دهی NFTFI کاربران دیگر نیازی به نگرانی درباره خطر از دست دادن دارایی به‌دلیل بی‌ثبات در استخرهای کوچک نقدینگی ندارند. علاوه بر این، بازده وام این پلتفرم، به‌طور قابل‌توجهی بالاتر از حتی استخرهای نقدینگی بزرگ DeFi است.

داده‌های NFTFI نشان می‌دهد، این استراتژی در میان پذیرندگان اولیه بیشترین محبوبیت را داشته و بیشتر وام‌هایی که تا به امروز گرفته‌اند، حدودا سود سالانه میان ۴۰ تا ۱۰۰٪ داشته‌اند. این موضوع، نشان می‌دهد وام دادن در این پلتفرم، سود کلانی را برای وام‌دهندگان به همراه دارد.

به عبارتی دیگر، کاربران در این پلتفرم، به‌طور کامل بر ریسک خود نظارت دارند؛ اما در پلتفرم‌های DeFi، ارائه‌دهندگان نقدینگی نمی‌توانند ریسک خود را کنترل کنند.

یکی از ابزارهای کلیدی مدیریت ریسک در NFTFI، چیزی است که نرخ وام به ارزش (LtV) شناخته می‌شود که نسبت مبلغ وام پیشنهادی کاربر به تخمین آن‌ها از ارزش NFT وثیقه به‌عنوان درصد است. هرچه نرخ بهره بالاتر باشد، ارزش NFT به مبلغ وام نزدیک‌تر است و احتمال اینکه وام‌گیرنده مبلغ وام را بازپرداخت نکند، بیشتر می‌شود.

وام‌دهندگان باید مطمئن شوند که می‌توانند NFT وثیقه را در یک یا دو روز بفروشند و حتی درصورت پرداخت نکردن وام‌گیرنده، از فروش آن، سود به دست آورند. برای ارزیابی ارزش توکن NFT عوامل دیگری مانند تاریخچه معاملات و حداقل قیمت NFT را نیز باید در نظر داشته باشید.

استراتژی‌های وام‌دهی در  NFTFI

۲٫ وام برای جمع‌آوری NFT

این استراتژی می‌تواند برای کلکسیونرهایی مناسب باشد که می‌خواهند NFT های مختلف را با قیمت مناسب جمع‌آوری کنند. تاکتیک خوب برای این استراتژی، این است که وام‌دهنده تنها NFT هایی که قصد خرید آن‌ها را دارد، به‌عنوان وثیقه بپذیرد و در ازای آن مقادیری از اعتبار را ارائه دهد که برای وام‌گیرنده چشمگیر است.

در این حالت، اگر وام‌گیرنده موفق به بازپرداخت وام شود، وام‌دهنده NFT دیگری با سود خریداری می‌کند؛ اما اگر وام‌گیرنده وام خود را پرداخت نکند، NFT تضمین‌شده، با نرخ بسیار ارزان به وام‌دهنده می‌رسد.

۳٫ وام دادن به دوستان مطمئن

یکی از برنامه‌های NFTFI، برای کسانی است که می‌خواهند به یکی از دوستانشان پول قرض دهند و مطمئن هستند او این مبلغ را پس خواهد داد. به طورکلی، کاربران می‌توانند به شخص مطمئن، وام بدون بهره اعطا کرده و ضمانت‌نامه دریافت کنند که درواقع تضمینی برای حوادث غیرمترقبه است.

این روش، برای سرمایه‌گذاران نیز مناسب است. اگر کسی بخواهد اعتبار زیادی به یک هنرمند یا پروژه بدهد و از بازپرداخت آن مطمئن شود، می‌تواند از این روش استفاده کند.

البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که در حال حاضر، NFTFI تنها از وام‌های ۹۰ روزه پشتیبانی می‌کند. با این حال، کاربران می‌توانند از وام جدید برای پرداخت وام قبلی در زمان سررسید آن استفاده کرده و درنتیجه وام را به چند وام ۹۰ روزه تبدیل کنند.

وام دهی به کاربران مطمئن

نحوه دریافت وام از NFTFI

برای دریافت وام در این پلتفرم، باید ابتدا به بخش Loan بروید که تمام دارایی‌های NFT شما در آن لیست شده است. برای وثیقه کردن یک NFT، کافی است روی آن کلیک کرده و گزینه فهرست کردن به‌عنوان وثیقه را انتخاب کنید. با این کار، NFT مورد نظر در بخش فروشگاه نمایش داده می‌شود تا دیگران در مناقصه آن شرکت کنند.

بخوانید  آیا دوج کوین (DOGE) می‌تواند باعث ایجاد رالی آلت‌کوین طولانی‌مدت شود؟

هر زمان که شخصی برای NFT شما وام ارائه دهد، رنگ آن NFT در لیست به آبی تغییر می‌کند. اگر روی آن کلیک کنید یعنی وام را پذیرفته‌اید. در این صورت، NFT به یک قرارداد قفل‌شده در کیف پول شما واریز شده و مبلغ وام به‌صورت Rapid Ethereum می‌شود؛ بنابراین رنگ NFT مربوط، به زرد تغییر می‌کند.

بازپرداخت

برای بازپرداخت وام در تاریخ سررسید یا قبل از آن، کافی است دوباره روی همان NFT کلیک کرده و گزینه «loan repayment» را انتخاب کنید. اگر Rapid Ethereum کافی در کیف پول خود داشته باشید، تراکنش تکمیل خواهد شد.

البته پیش از انجام این کار، باید مطمئن شوید این مقدار Rapid Ethereum در کیف پول خود دارید و به NFTFI اجازه برداشت آن را داده‌اید. اگر مجوز لازم صادر نشود، معامله با شکست مواجه خواهد شد.

برای وام دادن نیز شما باید به اندازه کافی Rapid Ethereum در کیف پول خود داشته باشید و در عین حال اجازه دهید NFTFI فعال شود. حال اگر می‌خواهید وام دهید به تب Lend در وب سایت پلتفرم مذکور بروید. در این بخش تمام NFT هایی را که دیگران به‌عنوان وثیقه درج کرده‌اند، مشاهده خواهید کرد.

در این مرحله، باید NFT مورد نظر را انتخاب و روی آن کلیک کنید. سپس مبلغ وام و مبلغ کل بازپرداخت (مبلغ وام به اضافه سود) و مدت بازپرداخت (۷، ۳۰ یا ۹۰ روز) را وارد کرده و پیشنهاد خود را ارسال کنید. اکنون باید منتظر بمانید وام‌گیرنده‌ای که NFT مورد نظر را لیست کرده است، پیشنهاد شما را بپذیرد.

اگر وام‌گیرنده پیشنهاد شما را بپذیرد، مبلغ وام از Rapid Ethereum در کیف پول شما کسر خواهد شد. سپس NFT حساب‌شده در قرارداد هوشمند NFTFI به کیف پول وام‌گیرنده واریز می‌شود. وام‌گیرنده باید مبلغ وام را تا تاریخ سررسید بازگرداند تا ان اف تی خود را آزاد کند.

اگر وام‌گیرنده نتواند وام را بازپرداخت کند، ان اف تی مورد نظر در دسترس وام‌دهنده قرار می‌گیرد. البته وام‌گیرنده مجبور نیست فوراً آن را به کیف پول خود منتقل کند.

امکان بازپرداخت

آیا وام‌های NFTFI قابل رجوع هستند؟

همان‌طور که قبلاً گفتیم، این وام‌ها غیرقابل رجوع هستند؛ یعنی اگر وام‌گیرنده نتواند وام را به‌موقع بازپرداخت کند، وام‌دهنده تنها همان NFT وثیقه را در اختیار دارد؛ حتی اگر ارزش آن کمتر از کل بدهی باشد. در این صورت، وام‌دهنده دیگر نمی‌تواند تفاوت بین ارزش اوراق بهادار و مبلغ بدهی را مطالبه کند.

چرا NFTFI فقط از Rapid Ethereum (wETH) استفاده می‌کند؟

Rapid Ethereum توکن ERC-20 است که دارنده آن می‌تواند به سایر حساب‌های بلاک چین اتریوم اجازه دهد آن را با یک امضا از کیف پول خود خارج کنند؛ اما ارز دیجیتال اتریوم (ETH) چنین فرصتی را ندارد. این ویژگی چندین مزیت برای NFTFI دارد:

  • مبلغ وام به‌طور خودکار به کیف پول وام‌گیرنده منتقل می‌شود.
  • نیاز به نقدینگی کاهش و کارایی و سودمندی پلتفرم افزایش می‌یابد.
  • پس از بازپرداخت وام، مبلغ به‌طور خودکار به کیف پول وام‌دهنده منتقل می‌شود.
  • وام‌دهندگان می‌توانند چندین پیشنهاد برای چندین NFT با یک موجودی ثابت ثبت کنند.
بخوانید  بایننس ایالات متحده درگیر مشکلات حقوقی شده است! شایعه یا واقعیت؟!

معایب NFTFI

استفاده از این پلتفرم، خطراتی دارد که کاربران باید همیشه در نظر داشته باشند. برخی از مهم‌ترین این خطرات را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • وام‌دهندگان باید اطمینان حاصل کنند، ارزش وامی که ارائه می‌دهند با ارزش وثیقه NFT مطابقت داشته باشد؛ زیرا وام‌گیرنده، هرگز نمی‌تواند وام را بازپرداخت کند. این مشکل را می‌توان با انتخاب نرخ مناسب وام به ارزش (LtV) حل کرد؛ شما باید مبلغ وام را به‌گونه‌ای ارائه دهید که مبلغ وام و سود آن کمتر از ارزش وثیقه باشد.
  • هرگز برای دارایی‌هایی که ماهیت و ارزش آن‌ها را کاملاً درک نمی‌کنید، وام‌های کلان ارائه ندهید؛ زیرا برای مدیریت ریسک اعتباری، باید بتوانید وثیقه NFT را دقیق قیمت‌گذاری کنید. یک دوره بازپرداخت طولانی (۳۰ تا ۹۰ روز) را تنها درصورتی انتخاب کنید که مطمئن باشید NFT امنیتی، ارزش خود را در این مدت حفظ خواهد کرد. به یاد داشته باشید که برخی پروژه‌های جدید، در ابتدا ارزش و نقدینگی زیادی دارند، اما در درازمدت می‌توانند ارزش خود را کاملاً از دست بدهند.
  • اگر وام‌گیرنده هستید، به نرخ سود سالانه‌ای که وام‌دهنده تعیین کرده است، توجه کنید. به یاد داشته باشید که لزوماً هر وامی مناسب نیست و شاید کاربر دیگری، بتواند وامی با نرخ بهره بهتر ارائه دهد. پلتفرم NFTFI، مبلغ بازپرداخت را ۵۰٪ بیش از مبلغ وام محدود کرده تا بتواند از کلاه‌برداری جلوگیری کند؛ اما فراموش نکنید همان میزان بهره برای یک وام کوتاه‌مدت (مثلاً ۷ روز) بسیار زیاد است.

آشنایی با معایب

اجاره NFT

پروژه‌های NFT بزرگی مانند Bored Ape و Cryptopunk برای بیشتر افراد جامعه کاربران NFT، مقرون به صرفه نیستند. حداقل قیمت این دو مجموعه، به‌ترتیب ۷۰ اتریوم و ۶۵ اتریوم است.

مکانیسم اجاره NFT، مانند سیستم اشتراک‌گذاری NFT، به‌عنوان راه‌حلی برای این مشکل توسعه یافته است؛ به‌طوریکه کسانی که توانایی خرید و فروش و بهره‌مندی از کالاهای کلکسیونی با قیمت بالا را ندارند، می‌توانند از نوسانات قیمت با اجاره ان اف تی سود دریافت کنند.

درست مانند اجاره یک آپارتمان یا یک ماشین، اجاره NFT در دنیای NFTFi به شما امکان می‌دهد برای مدت محدودی به مزایای اکوسیستم مجموعه آن دسترسی داشته باشید. اجاره NFT به دو شکل انجام می‌شود:

۱٫ اجاره با ضمانت

برای وثیقه کردن یک توکن ان اف تی، مانند فرایند وام‌دهی NFTFi، صاحب NFT، آن را در یک پلتفرم فهرست می‌کند. سپس، کسانی که می‌خواهند آن را اجاره کنند، می‌توانند این کار را انجام دهند.

در این فرآیند، توکن NFT به همراه شرایطی که موجر و مستأجر در قراردادی هوشمند تنظیم کرده‌اند، گنجانده می‌شود. یکی از مهم‌ترین شرایط، هزینه اجاره و ضمانت آن است. ضمانت باید ارزش بالاتری از خود NFT داشته باشد تا صاحب ان اف تی، ضرر نکند. پس از تاریخ انقضای قرارداد هوشمند، NFT و وثیقه قرار داده‌شده در قرارداد، به صاحبان آن‌ها بازگردانده می‌شود.

بخوانید  آخرین تلاش‌های متا برای نجات متاورس،آیا تلاش‌ها کافی خواهند بود؟

فرایند لیزینگ NFT، هیچ تفاوتی با روش‌های استفاده‌شده در پروتکل‌های وام‌دهی و استقراض DeFi ندارد. مستأجر برای دسترسی به NFT انتخابی خود، ابتدا باید مبلغی بالاتر از قیمت توکن را قفل کند و سپس برای مدتی به آن دسترسی داشته باشد. در نهایت و پس از اتمام مدت‌زمان اجاره، پول آن‌ها را پس دهد.

۲٫ اجاره بدون ضمانت

تنها تفاوت واقعی دو روش اجاره با ضمانت و اجاره بدون ضمانت این است که در اجاره بدون ضمانت، مستأجر هرگز اصل NFT را در کیف پول خود دریافت نمی‌کند. پلتفرم‌های اجاره‌ای بدون وثیقه،به دارندگان NFT اجازه می‌دهند، NFT خود را در قراردادی هوشمند قرار دهند.

زمانی که کاربر، این NFT را اجاره و هزینه آن را پرداخت می‌کند، NFT که به آدرس او ارسال می‌شود، دقیقاً همان عملکرد توکن اصلی را دارد. پس از انقضای قرارداد هوشمند، NFT ارسال‌شده به کیف پول اجاره‌کننده سوزانده شده و هزینه اجاره به اجاره‌دهنده ارسال خواهد شد.

لازم به ذکر است که اجاره بدون سپرده، خطر دعوا را برای هر دو طرف کاهش می‌دهد؛ زیرا مستأجر دیگر مجبور نیست ودیعه سنگین بپردازد و صاحب ان اف تی، آن را به شخص دیگری منتقل نمی‌کند.

اجاره بدون ضمانت

مشتقات NFT چیست؟

معاملات فیوچرز در بازار NFT، یکی از جدیدترین ویژگی‌های دنیای NFTFi است. مشتقات NFT مشابه مشتقات سایر دارایی‌ها هستند. این نوع دارایی امکان حدس و گمان درباره قیمت آتی NFT ها را فراهم می‌کند.

توابع مشتق NFT در NFTFi

توابع مشتق NFT نقش مهمی در تأمین نقدینگی دارند. این دارایی‌ها همچنین دسترسی به NFT های ارزشمند و تراکنش‌های اهرمی در بازار توکن‌های منحصربه‌فرد را فراهم می‌کنند. کاربران می‌توانند موقعیت‌های خرید یا فروش را برای تجارت دارایی‌های NFT مانند هر دارایی دیگر باز کنند.

با حدود ۱۰۰ تریلیون دلار، بازار مشتقات NFTFi بسیار بزرگ‌تر از بازارهای نقدی است. با توجه به ارزش ۱۱ میلیارد دلاری بازار نقدی NFTپتانسیل رشد بازار مشتقات NFT نیز بالاست.

معایب NFT در NFTFi

معامله مشتقات NFT بسیار خطرناک است و می‌تواند سبب از دست دادن مقادیر زیادی پول توسط کاربران شود. علاوه بر این، تجارت در مشتقات NFT تجارتی نوپا و نابالغ در نظر گرفته می‌شود؛ بنابراین، مجموعه‌های بسیار کمی در این بازار قابل خرید و فروش هستند.

پلتفرم‌های فعال در فضای مشتقات NFT

محبوب‌ترین پلتفرم معاملاتی در بازار NFT و مشتقات آن، NFTures است. این پلتفرم، در حال حاضر تنها میزبان CryptoPunk برای تجارت است که در حال حاضر ارزش حدود ۷۰ اتریوم دارد. یکی دیگر از شرکت‌های معروف فعال در این زمینه، فوکو نام دارد.

فوکو اولین پلتفرمی است که خدمات معاملاتی را در بازار NFT ارائه می‌دهد. هرکسی می‌تواند شرایط معاملات اختیاری یک دارایی NFT را از طریق این پلتفرم ثبت کند.

ثبت سفارش‌های خارج از زنجیره در این پلتفرم، کاملاً رایگان بوده و هیچ کارمزد معامله‌ای وجود ندارد؛ مگر اینکه، طرفین توافق دیگری داشته باشند. این ویژگی، پلتفرم فوکو را از سایر پلتفرم‌های رقیب متمایز کرده و آن را به یکی از بزرگ‌ترین بازیگران وب ۳ تبدیل می‌کند.

بخوانید  8.79 میلیارد دوج کوین جابه‌جا شد

پلتفرم‌های فعال

دریافت اعتبار از طریق NFT

در دنیای NFTFi، می‌توانید به سه روش مختلف اعتبار دریافت کنید:

  • استخر فرود
  • وام‌دهی NFT P2P
  • وام‌دهی NFT CDP

در ادامه هریک از راه‌های کسب اعتبار در بازار توکن‌های منحصربه‌فرد را بررسی خواهیم کرد.

وام‌دهی NFT P2P

وام دادن در بازار توکن منحصربه‌فرد بسیار محبوب و همچنان در حال رشد است. فرایند انجام کارها در NFT Lending مانند DeFi Lending با قراردادهای هوشمند، ساده شده است. قراردادهای هوشمند شامل دارایی‌ها، نقدینگی و شرایط اعتباری است.

خدمات وام‌دهی NFT P2P، وام‌دهندگان و وام‌گیرندگان را مستقیم به یکدیگر متصل می‌کند. با این روش، نیازی به جلب اعتماد نبوده و از توکن‌های منحصربه‌فرد به‌عنوان وثیقه استفاده می‌شود.

وام‌دهی NFT CDP

وام‌دهی امن در NFT ها با قفل کردن دارایی‌ها در قراردادی هوشمند و ایجاد استیبل کوین امکان‌پذیر می‌شود. در وام‌دهی NFT CDP، وثیقه استفاده‌شده یک توکن NFT است و CDP با تعیین کف قیمت برای استخر NFT تولید می‌شود. این شناسه برای تعیین مبلغ وام استفاده خواهد شد.

استخر فرود

استخرهای فرود NFT، مشابه استخرهای وام‌دهی DeFi کار می‌کنند. گروه‌های وام‌دهنده، برای توکن‌های ان اف تی، رویکرد وثیقه را در پیش گرفته‌اند. وام‌گیرندگان از دارایی‌های NFT خود، به‌عنوان وثیقه استفاده می‌کنند و برای انجام این کار، هزینه‌ای می‌پردازند. این هزینه‌ها بین وام‌دهندگان توزیع می‌شود تا انگیزه کافی برای تولید نقدینگی داشته باشند. نقاط قوت و ضعف NFTFi در بخش فرود را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

مزایای وام NFT
  • حمایت از نقدینگی بیشتر
  • استفاده از شرایط اعتبار و نقدینگی بدون فروش NFT
  • استفاده از استخرهای NFT، برای ایجاد درآمد از هزینه‌های بازپرداخت وام‌گیرندگان
معایب وام NFT

مشکل اصلی وام‌دهی NFT، پیدا کردن راه‌حل برای تعیین قیمت مناسب دارایی‌های NFT است. پلتفرم‌های مختلف، از روش‌های گوناگونی برای تعیین ارزش و قیمت دارایی‌ها استفاده می‌کنند. برخی از اوراکل‌ها برای ارزش‌گذاری دارایی‌های NFT با یافتن کف قیمت دارایی‌ها استفاده می‌شوند.

یافتن کف قیمت می‌تواند سبب ارزش‌گذاری بسیار کمتر از قیمت واقعی دارایی شود؛ به همین دلیل این روش ارزش زیادی ندارد. برای حل این مشکل، بیشتر پلتفرم‌ها از تضمین‌های وام‌گیرنده برای تثبیت و تضمین قیمت استفاده می‌کنند.

معایب وام NFT

پلتفرم‌های بزرگ و شناخته‌شده در NFT Landing

NFTfi.com یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های فرود NFT است. این سرویس به دارندگان NFT امکان دسترسی به نقدینگی را می‌دهد. می‌توانید از این نقدینگی برای دریافت اعتبار از طریق WETH و DAI استفاده کنید. این سرویس پلتفرمی مستقیم است که دارندگان نقدینگی و ارائه‌دهندگان نقدینگی را به هم متصل می‌کند.

پلتفرم NFTfi.com با ارائه ۱۵۰ کیت NFT طیف وسیعی از مشتریان را به خود جذب کرده است. یکی دیگر از پلتفرم‌های وام‌دهی NFT،Arcade است. این پلتفرم با نام Pawn.fi شناخته می‌شد. کاربران در این پلتفرم می‌توانند با تعهد چندین NFT هم‌زمان وام بگیرند.

بخوانید  سقوط قیمت آربیتروم به پایین‌ترین سطح تاریخی؛ مارپیچ خطرناک نزولی همچنان ادامه دارد؟

این بدان معناست که هر کاربری می‌تواند مبلغ زیادی را به‌عنوان وام دریافت کند. بازپرداخت وام در این بستر در هر زمان و به‌طور کامل در یک مرحله امکان‌پذیر است که انعطاف بیشتری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. پلتفرم UnUniFi یک CDP است.

این سرویس ادعا می‌کند بهترین نرخ‌های وام را برای کاربران NFTFi به‌منظور انعطاف بیشتر ارائه می‌دهد. این پلتفرم یک بازار داخلی دارد و کف قیمت را برای هر NFT تعیین می‌کند. این داده‌ها برای تعیین مبلغ وام استفاده می‌شوند.

سخن پایانی

ورود توکن‌های مختلف به بازار ارزهای دیجیتال سبب تغییراتی در دنیای مالی غیرمتمرکز شده است. یکی از این تغییرات مربوط به بخش اعتبار است که با پلتفرم‌هایی مانند NFTFi محقق شده است. در این مقاله به بررسی این پلتفرم پرداخته‌ایم.

با ادغام وام‌های DeFi و توکن‌های ان اف تی، NFTFi زیرساختی را فراهم می‌کند که به‌کمک آن کاربران می‌توانند NFT های خود را تعهد کرده و در ازای آن وام دریافت کنند. درمقابل، وام‌دهندگان می‌توانند پس از ارزیابی NFT های فهرست‌شده در پلتفرم به دارندگان ان اف تی وام بدهند.

روند این وام به این صورت است که وام دهندگان پیشنهادهای وام خود را با سود و دوره بازپرداخت مشخص برای توکن ثبت می‌کنند. اگر وام‌گیرنده پیشنهاد را بپذیرد، NFT مربوط در یک قرارداد هوشمند ادغام و مبلغ وام به کیف پول وی واریز می‌شود.

اگر وام‌گیرنده موفق به بازپرداخت وام در سررسید وام شود، ان اف تی مورد نظر به او بازگردانده می‌شود، در غیر این صورت مالکیت آن NFT به وام‌دهنده منتقل خواهد شد.

مانند تمام پروتکل‌های DeFi، NFTFi نیز دارای خطراتی مانند نوسانات در قیمت توکن، مبلغ وام متناسب با ارزش NFT و تعیین یک‌طرفه سود و سررسید بازپرداخت توسط وام است. وام‌دهی NFT بخشی نوظهور در DeFi است که به‌دلیل رشد صنعت توکن‌های ان اف تی و بازده قابل‌توجه از وام‌دهی، پتانسیل گسترش چشمگیری دارد.

در عین حال، این نوع تضمین یک برنامه نوآورانه برای توکن‌های ان اف تی ارائه می‌دهد که می‌تواند سبب هم‌افزایی و رشد متقابل در صنعت NFT شود.

پرسش‌های متداول

NFTFI چیست؟

یک بازار وام‌دهی همتا به همتا (P2P) است که در آن کاربران توکن‌های همتا به همتا را به اشتراک می‌گذارند و در ازای آن وام دریافت می‌کنند.

NFTFI چگونه کار می‌کند؟

در این پلتفرم وام‌گیرندگان می‌توانند توکن‌های استاندارد ERC-721 یا NFT ها را تعهد کرده و سایر کاربران درصورت تمایل می‌توانند وام را تضمین کنند. هنگامی که وام‌گیرنده وام را می‌پذیرد، وام به شکل Rapid Ethereum (wETH) یا Dai (DAI) به کیف پول او واریز می‌شود.

مکانیسم NFTFI چیست؟

در این پلتفرم دارندگان توکن‌های ان اف تی می‌توانند بدون واسطه وام بگیرند و شرایط خود را تعیین کنند. ارزش این وام‌ها معمولاً ۵۰ درصد ارزش اوراق بهادار NFT است و نرخ بهره بسته به محبوبیت NFT مورد نظر می‌تواند از ۲۰ تا ۸۰ درصد متغیر باشد.

کارمزد وام NFTFI چقدر است؟

این پلتفرم هیچ هزینه‌ای از وام‌گیرنده دریافت نمی‌کند. تنها کارمزدی که به پلتفرم تعلق می‌گیرد ۵ درصد سود است که پس از انجام موفق معامله به وام‌دهنده پرداخت می‌شود.

بخوانید  آیا دوج کوین (DOGE) می‌تواند باعث ایجاد رالی آلت‌کوین طولانی‌مدت شود؟

آیا وام‌های NFTFI قابل رجوع هستند؟

وام‌های این پلتفرم غیرقابل رجوع هستند؛ یعنی اگر وام‌گیرنده نتواند وام را به‌موقع بازپرداخت کند، وام‌دهنده تنها همان NFT وثیقه را در اختیار دارد؛ حتی اگر ارزش آن کمتر از کل بدهی باشد.

پلتفرم‌های بزرگ و شناخته‌شده در NFT Landing کدام‌اند؟

NFTfi.com یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های فرود NFT است. این سرویس به دارندگان NFT امکان دسترسی به نقدینگی را می‌دهد. یکی دیگر از پلتفرم‌های وام‌دهی NFT،Arcade است که قبلاً با نام Pawn.fi شناخته می‌شد. کاربران Arcade می‌توانند با تعهد چندین NFT هم‌زمان وام بگیرند.

ترتیبی که برای خواندن مقالات ارز دیجیتال به شما پیشنهاد میکنیم: the-difference-between-dogecoin-and-bitcoin تفاوت دوج کوین و بیت کوین؟ کدام یک انتخاب بهتری برای سرمایه گذاری است؟ nftfi NFTFI چیست؟ آشنایی کامل و ۰ تا ۱۰۰ با NFTFI evaluation-of-digital-currency-projects نحوه ارزیابی پروژه‌های ارز دیجیتال؛ چگونه خودمان دربارۀ ارزهای دیجیتال تحقیق کنیم؟ ens ارز دیجیتال ENS یا اتریوم نیم سرویس چیست؟ بررسی تخصصی و کامل pip منظور از پیپ (Pip) در بازارهای بین المللی چیست؟ best-crypto-podcasts معرفی بهترین پادکست های آموزشی و تحلیلی ارز دیجیتال gno ارز دیجیتال جینوسیس (GNO) چیست؟ | بررسی تخصصی ارز Gnosis man-city ارز دیجیتال منچستر سیتی (Man City) چیست؟ به همراه نمودار و قیمت لحظه ای ac-milan ارز دیجیتال آث میلان (AC Milan) چیست؟ به همراه نمودار و قیمت لحظه ای porto ارز دیجیتال پورتو (Porto) چیست؟ به همراه نمودار و قیمت لحظه ای project-galaxy ارز دیجیتال گلکسی (GAL) چیست؟ به همراه نمودار و قیمت لحظه ای optimism ارز دیجیتال آپتیمیزم (Optimism) چیست؟ anchor-protocol ارز دیجیتال ANC چیست؟ به همراه نمودار و قیمت لحظه ای آن crypto-credit-card تفاوت کارت اعتباری کریپتویی با کارت های اعتباری معمولی چیست؟ dual-token-economy اقتصاد دو توکنی (Dual-token economy) در ارزهای دیجیتال چیست؟ sports-cryptocurrencies معرفی بهترین ارز‌های دیجیتال حوزه ورزش (Sports) best-insurance-cryptocurrencies معرفی بهترین ارزهای دیجیتال حوزه بیمه (Insaurance) entertainment-cryptocurrencies معرفی ۱۰ ارز دیجیتال برتر حوزه Entertainment tfuel ارز دیجیتال تتا فیول (TFUEL) چیست؟به همراه نمودار و قیمت لحظه ای آن best-music-cryptocurrencies معرفی بهترین ارزهای دیجیتال حوزه Music tether-dominance دامیننس تتر (Tether Dominance) چیست؟ privacy-coin پرایوسی کوین (Privacy Coin) چیست؟ معرفی بهترین ارزهای دیجیتال این حوزه uma ارز دیجیتال UMA چیست؟ به همراه نمودار و قیمت لحظه ای آن best-youtube-crypto-channels معرفی بهترین کانال‌ ها و یوتیوبر های ارز دیجیتال knc ارز دیجیتال KNC چیست؟ به همراه نمودار و قیمت لحظه ای آن terra-luna هر آنچه لازم است درباره لونا ۲.۰ (Luna 2.0) و شبکه ترا (Terra) بدانید crypto-winter زمستان کریپتویی چیست؟ آیا باید منتظر زمستان کریپتویی باشیم؟ impermanent-loss ضرر ناپایدار چیست و چه تأثیری در نقدینگی ارز دیجیتال دارد؟ flash-loans-in-defi همه چیز درباره دریافت وام فوری (Flash Loans) در دیفای crypto-investors آشنایی با سرمایه ‌گذاران ارزهای دیجیتال و چشم انداز آن ها crypto-future آینده ارزهای دیجیتال چگونه خواهد بود؟ پیش‌بینی و بررسی احتمالات altcoin آلت کوین چیست؟ معرفی انواع آن cryptocurrency-in-iran ارز دیجیتال در ایران چیست و چه کاربردی دارد؟ smart-contract قرارداد هوشمند چیست؟ cryptocurrency رمز ارز چیست و چگونه می‌توان از آن کسب درآمد کرد؟ best-cryptocurrencies معرفی بهترین ارزهای دیجیتال به تفکیک سهم بازار هدیه ویژه :منبع : خانه سرمایه

لینک کوتاه : https://lores.ir/?p=2608929

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها